ERDON Helyi hírek

2010.03.12. 14:36

Új egyenruhában a huszárok

<p>Bihar megye - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója kapcsán szervezett idei ünnepségeken új, korhű egyenruhát fognak viselni a szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai, tájékoztatott Zatykó István polgármester, az egylet elnöke.</p>

A nagyváradi Vilmos huszárezredegyenruhájáról van szó, mely aranysárga sújtásos fekete csákót, kék színű mentét és atillát, valamint piros nadrágot feltételez, természetesen a kiegészítőkkel együtt. Az első nyilvános fellépésük március 14-én, vasárnap délelőtt lesz Réven, Élesden és Szentjobbon, délután pedig Micskén. Ezeken az eseményeken a tíz tag közül két-három huszár vesz részt.

A szokásoknak megfelelően március 15-én, hétfő délután természetesen a nagyváradi Szacsvay-szobornál is ott lesznek, ezúttal nagyobb létszámban. A hat szentjobbi huszár mellé két diószegi is csatlakozik majd. Körülbelül 3-4 óra tájékán táboroznak le a Körös partján, így a kiváncsi gyermekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy megsimogassák a pacikat. A ünnepség ideje alatt díszőrséget állnak, majd lóháton kisérik a fáklyás menetet a Petőfi-szoborig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!