ERDON Helyi hírek

2010.02.08. 08:14

Testvérgyülekezeti látogatás

<p>Piskolton az egyetemes imahét keretében a református egyházközség budapesti testvérgyülekezetének tagjai szolgáltak szombat este. Immár öt éves a gyümölcsöző kapcsolat.</p>

Szombat este 18 órára gyűltek össze a piskolti református hívek a gyülekezet templomába, hogy részesei lehessenek annak az örömteli találkozásnak, amely minden alkalommal felemelő érzéssel tölti el a helyi gyülekezet tagjait, valahányszor a Budapest-Külsőjózsefvárosi testvérgyülekezet Piskoltra látogat.

Igehirdetés

Kovács Dávid, budapesti református lelkipásztor a Lukács evangéliuma 24. részéből, az emmausi tanítványok történetéről prédikált a piskolti gyülekezetnek. Az igehirdető kifejtette, hogy az emmausi tanítványok története tulajdonképpen a szomorúságot, a bizonytalanságot, a reménytelenséget és a fájdalmat sugallja a bibliaolvasó embernek, hiszen a történetben szereplő tanítványok, akik Jeruzsálemből, a nagy városból éppen egy kicsi falucskába, Emmausba tartanak, arról a nagypénteki tragédiáról beszélgetnek, amikor is Jézust, a Mestert keresztre feszítették. Lelkükben a fájdalom és a gyász érzésével mennek az úton, amikor váratlanul egy számukra ismeretlen vándor csatlakozik hozzájuk és szomorúságuk felől érdeklődik. Mire mind a hárman Emmausba érkeznek, beesteledik és a két tanítvány éjszakára ottmarasztalja a társat. Amikor asztalhoz ültek, az ismeretlen vándor megtörte a kenyeret és ők azonnal felismerték a feltámadt Jézust, aki azonnal eltűnt szemeik elől. Az igehirdető hangsúlyozta, a ma élő ember gyásza, reménytelensége és szomorúsága így válhat örömre. „A Jézus Krisztusban való öröm, és a vele való találkozás, ez köt össze bennünket, piskoltiakat és budapestieket. Ez a szeretetközösség az alapja a két gyülekezet kapcsolatának” - fejtette ki prédikációjában Kovács Dávid, majd hozzátette, hogy a mostani, örömteli találkozásnak is az a legfontosabb célja, hogy mindenki megértse: Jézusban él a mi reménységünk, aki megerősíti a benne bízókat.

Bizonyságtétel

A prédikáció után Csáki Gedeon, piskolti lelkész köszöntötte a vendégeket, majd Csáki Judit tiszteletesasszony vezetésével, a helyi gyerekek énekkel üdvözölték a magyarországiakat. Ezt követte a vendégek ünnepi, bizonyságtevő műsora, amelyben énekekkel, szavalatokkal és kórusművek bemutatásával tettek bizonyságot Istenbe vetett hitükről. Az igehirdetésre válaszként hangzott el többek között Vass Anita, a budapesti Benkő István Református Gimnázium XII. diákjának, Reményik Sándor: Emmaus felé című költményének előadása, amely nagy tetszést váltott ki a helyi gyülekezet tagjaiban. A budapestiek ajándékot is hoztak magukkal, Magyarország 1910-es térképének berámázott darabját, amely az együvé tartozás érzésével töltötte el a piskoltiakat. Az ajándékot, a helyi gyülekezet nevében Kovács Endre egyházgondnok, a piskolti önkormányzat alpolgármesetere vette át. Az ünnepség után szeretetvendégségre is sor került a gyülekezeti teremben, amelyen ízletes, magyaros gulyáslevest fogyaszthattak az istentisztelet résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!