ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 07:52

Szezon végi kedvezmény

<p>Szatmár megye - Két hét alatt 35 kereskedelmi egységet ellenőriztek és 31 esetben találtak szabálysértést a fogyasztóvédők, a kirótt bírság 141 000 lej.</p>

A Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrei január 15-31. közötti időszakban fokozott figyelmet szenteltek a szezon végi kiárusításokat meghirdető kereskedelmi egységekre. Az őszi-téli szezon végi árleszállítás január 15. - április 15. között tart, míg a tavaszi - nyári augusztus 1. - október 31. között esedékes. A januári ellenőrző akció során 35 üzletet ellenőriztek, amelyek közül 31-ben szabálytalanságot észleltek. Hét kereskedelmi egység vezetője figyelmeztetésben részesült, míg 24 esetben pénzbírságot osztottak ki, 141 000 lej összértékben. Az ellenőrzések során észlelt szabálytalanságok miatt a fogyasztóvédők 79 767 lej értékű ruházati cikket vontak ki ideiglenesen a forgalomból. Elsősorban arra figyeltek, hogy legálisan működik-e az illető kereskedelmi egység, ki van-e függesztve a nyitva tartási idő. Azt szigorúan ellenőrizték, hogy a régi és az új ár is fel legyen tüntetve, illetve azt, hogy a régi árként megjelölt ár tényleg valós-e. 18 üzletben nem volt kifüggesztve az árleszállítási akció időtartama, míg hat üzletben azt nem függesztették ki, hogy hány százalékos az árleszállítás. Olyan kereskedelmi egységet is ellenőriztek, ahol a termékek összetétele vagy a román nyelvű tájékoztás nem szerepelt a ruházati cikken.

Érdekes panaszok

Valentin Breban, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban 14 lakos tett feljelentést valamely szolgáltató ellen. Egy lázári lakos feljelentett egy fogadóirodát, mivel egy szelvénnyel a panaszos 413 lejt nyert, azonban a fogadóirodában csupán 197 lejt fizettek ki neki. A panaszt megalapozottnak találták, ezért arra kötelezik a fogadóirodát, hogy fizesse ki a különbözetet a lázári feljelentőnek. Hasonlóan érdekes eset történt egy tasnádi lakossal is, aki Nagykárolyban vásárolt egy 900 lej értékű, új kanapét, melynek házhoz szállítását az üzlet ingyenesen felvállalta. A kanapét szállító autó defektet kapott és eközben kiszakadt a termék huzata, amit megvarrtak és így szállították ki a vásárlónak, aki nem vette át a terméket. Azt a szállító visszavitte az üzletbe. Ezt követően két hétig nem történt semmi előrelépés az ügyben, így a vásárló elment a céghez, hogy visszakérje a pénzét, ám ott levontak tőle 200 lejt, a kanapé javítási költségeire hivatkozva, a fogyasztóvédők segítségével visszakapta a teljes pénzösszeget a károsult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!