ERDON Helyi hírek

2010.02.16. 14:12

Nem tisztázott a váradi haláleset

<p>Bihar megye - Megkapta ma portálunk a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szakjelentését a 17 éves fiatal haláláról. Felelőst nem neveztek meg. Az ügy még nem zárult le.</p>

Elkészült, de egyetlen felelőst sem nevez meg az a jelentés, amelyet a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) készített a 17 éves T. Norbert halála kapcsán. Mint arról beszámoltunk, a Biharon élő fiatalt egy váradi közlekedési balesetben szerzett sérülésekkel utalták be a megyei kórházba, ahol azonban egy banális sípcsontműtét után elhunyt. A lapunkhoz eljutott DSP-jelentést az intézmény vezetője, Marius Pîrcioagă írta alá, s azt tudatja, hogy az eddigi eredményekkel még nem zárult le a vizsgálat. Ezzel együtt tény, hogy a jelentés semmilyen konrétumot nem tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy pontosan ki és miben felelős a kórházi tragédiáért.

Részletek

Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium külön is felszólította a Bihar megyei DSP-t, hogy vizsgálja ki a történteket. Cseke Attila tárcavezető tanácsosától, Rácz Évától azt kérdeztük, mi a következő lépésük az ügyben. Mint mondta, nem elégszenek meg az ideiglenes kivizsgálási eredményekkel, hanem megvárják az összes véglegeset. „Amennyiben emberi mulasztásra derül fény, a minisztérium az Orvosi Kamarához továbbítja az ügyet” – fűzte hozzá.

Csakhogy időközben maga a DSP is továbbította az ügyet az Orvosi Kamara Bihar megyei kirendeltségéhez, azért, hogy ők is ellenőrízzék hogyan járt el az egészségügyi személyzet az ügyben. Maga a DSP időközben vizsgálja még, hogy milyen orvosi ellátásban részesült a beteg. Marius Pîrcioagă azt tudatta, hogy a vizsgálat végleges eredményeinek megfogalmazásáig már nem adnak újabb tájékoztatást sem a sajtónak, sem a szaktárcának.

A jelentésben mindenesetre az szerepel, hogy a későbbi áldozatot februrár 6-án 23.20 órakor szállították a kórház sürgősségi osztályára, ahol minden elsősegélynyújtási ellátást megkapott, de eleve több sérüléssel érkezett. Így kis agyrázkódása, zúzott fejsérülése is volt, továbbá eltört a jobb felkarcsontja és a jobb lábszára is. Perfúziót kapott és megfigyelés alá helyezték. A második vizsgálatsorozatnál az is kiderült, hogy két vérömlenye is van a koponyán, továbbá eltört az orrcsontja. Február 7-8-án több kisebb műtétet is végrehajtottak rajta. A jelentés szerint 10-én 2.20 órakor kezdett hirtelen rosszabbodni az állapota, ekkor kellett először újraéleszteni. Az újraélesztéseket az előírás szerint az ötödik szívleállásig folytatták, amikor is már nem lehetett megmenteni a beteg életét. A halál beálltát 4.30 órakor regisztrálták. Még aznap elvégezték a boncolást, amely megállapította, hogy károsodást szenvedett az agy, tüdő, a szív, a máj, több csont és a gyomor is. Ugyanakkor a boncolás megerősítette a zsírembólia jelenlétét. Mint megírtuk, már kezdetben is az volt a gyanú, hogy az egyik törés műtéte után, nem megfelelő utókezelés miatt léphetett fel embólia, amely végzetesnek bizonyult. A DSP jelentésében azonban egy szó sincs arról, hogy hogyan következhetett ez be, s ki mulasztott esetleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!