ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 10:16

Múlóban van az újinfluenza-járvány?

<p>Az utóbbi 24 óra leforgása alatt egyetlen újinfluenzás megbetegedést sem regisztráltak országszerte. Bihar megyében lehet, hogy felfüggesztik az oltási központok működését.</p>

Amint dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója elmondta, hamarosan összesítést készítenek arról, hogy hányan vették igénybe a megyében létesült oltási központokat, s ennek alapján eldöntik, hogy felfüggesztik-e ezek működését, vagy sem. A legfrissebb adatok szerint a vidéki központoknál kevesen jelentkeztek oltásra, a gyermekpoliklinikán, valamint a megyei kórházban létesült központoknál összesen több mint százan oltatták be magukat újinfluenza ellen, a Félix-fürdőn létesült központban pedig harmincegynéhányan. Megyeszerte amúgy 27.250 felnőtt oltatta be magát a háziorvosoknál, valamint ezekben a központokban, továbbá 2530 egészségügyi alkalmazott, 2451 egyéb minisztériumokhoz (például a belügyminisztériumhoz) tartozó személy, 742 középiskolás, 250 egyetemista, valamint szakiskolás kapta meg a H1N1 elleni oltást. Február második felében pedig a tervek szerint megkezdődik a 16 éven aluli gyerekek beoltása az új típusú influenza ellen.

Megyénk ovábbi 23 500 fiola oltóanyaggal rendelkezik, csakhogy - a megbetegedések számának csökkenésével egyidejűleg - egyre kevesebben akarják beoltatni magukat. Az adatok szerint pedig úgy tűnik, múlóban van a járvány, hiszen az utóbbi 24 óra leforgása alatt egyetlen megbetegedést sem regisztráltak országszerte, az ezt megelőző napok folyamán pedig 2, 13, illetve 7 esetben bizonyosodott be, hogy  újinfluenzás fertőzésről van szó. A hatóság vezetője elmondta: lehet,  hogy lesz még egy fertőzéshullám. Sok múlik azon, hogy milyen az időjárás, s ha például ugyanolyan változtó lesz a hőmérséklet, mint mostanában, előfordulhat, hogy ismét felüti fejét az újinfluenza. Jelenleg még működnek a  Bihar megyei oltási központok, de ha huzamosabb ideig nem mutatkozik rájuk különösebb igény, akkor valószínűleg csak az egyik tart majd nyitva, a többinek a működését felfüggesztik. A háziorvosoknál viszont továbbra is igény szerint bárkit beoltanak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!