ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 07:56

Mikor írhatók fel ingyenes vizsgálatok és gyógyszerek

<p>Szatmár megye - A családorvosok nem minden esetben írhatnak fel ingyenes és ártámogatott gyógyszereket, de még laboratóriumi vizsgálatokat sem.</p>

Nagy Antal, szatmárnémeti olvasónk jelezte az Erdély Online felé azon panaszát, hogy a betegnyugdíjához szükséges orvosi vizsgálatokhoz nem adott küldőpapírt a családorvosa. Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke a családorvosok januári gyűlésén az ott jelenlévő kollégáinak kifejtette, és ezt dr. Tudor Solomon, a megyei egészségügyi pénztár aligazgatója, meg is erősítette, hogy ezek a vizsgálatok nem ingyenesek. A családorvosok itt két ellentétes nyomásnak vannak kitéve. Egyrészről szeretnének segíteni a hozzájuk tartozó betegeken, akiknek komoly kiadást jelent a négy-öt különféle vizsgálat elvégeztetése, és az amúgy sem túl magas betegnyugdíjukból ezek fedezése meglehetősen problémás. Másrészt az Országos Egészségügyi Pénztár (CNAS) szigorúan kijelentette, hogy ezek a vizsgálatok semmilyen körülmények között nem finanszírozhatók közvetve a családorvosokon keresztül. Ugyanilyen probléma az ingyenes vagy ártámogatott gyógyszerek felírása. „Sokszor keresnek fel betegek hozzátartozói, hogy a beteg nevére — aki abban az időszakban kórházban fekszik — írjak fel ilyen és ilyen gyógyszert, mert a kórházban nem adnak” - panaszolta egy családorvos. Ezzel a jelenséggel minden családorvos találkozik, akár havonta több esetben is. A kórházak kell biztosítsák a szükséges gyógyszereket a beutalás teljes időtartama alatt. A családorvosok veszélybe kerülhetnek, ha ezt megkerülve, a betegeken akarnak segíteni, hiszen könnyen kiderülhet a biztosítónál, hogy ugyanazon időszakra beutalás és ingyenes vagy ártámogatott gyógyszer is szerepel a beteg neve mellett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!