ERDON Helyi hírek

2010.02.26. 09:32

Kortárs magángaléria nyílt

<p>Nagyvárad- Csütörtök este Konstant elnevezéssel kortárs magángaléria nyílt a nagyvárad-velencei Templom tér és a Kolozsvári út sarkán. Az alapítók Constantin Costea és Adrian Chirilă képzőművészek.</p>

Csütörtök este számos érdeklődő jelenlétében Konstant elnevezéssel magángaléria nyílt a nagyvárad-velencei Templom tér és a Kolozsvári út sarkán. Az alapítók, Constantin Costea és Adrian Chirilă képzőművészek célja, hogy a képtár a kortárs művészet "alternatív központjává" váljék a megyeszékhelyen. Ennek érdekében amellett, hogy promoválják és kutatják a 20. század és napjaink romániai képzőművészetét, teret biztosítanak azon fiatal alkotók számára is, akik tehetségesnek bizonyulnak, azonban még kevésbé ismertek a hazai és a nemzetközi piacon. Igy nem csupán kiállítások szerepelnek a tervek közt, hanem például vetítések is. A bevezető projekt a Timless introspection (Időtlen szemlélődés) nevet viseli, és olyan váradi képzőművészek (Corina Andor, Teodora Bicescu, Paul Blanda, Tudor Francu, Remus Ilisie, Holló Cs. Kinga, Jakobovits Márta, Jakobovits Miklós, Jedlicska Zoltán, Kapás Sára, Mihaela Tatulescu, Radu Tîrnovean és Marius Vesa) alkotásait mutatja be, akik közül egyesek már hírnevet szereztek maguknak, mások pedig csak most bontogatják a szárnyaikat.

Művészi igényesség

Hivatalos nyitóbeszédek nem hangzottak el, ezért megszólaltattunk néhányat az alkotók közül. Jakobovits Miklós úgy vélte: rendkivül fontos a rendezvény, abból a szempontból, hogy egy aktív képzőművésztől jött a gondolat, hogy galériát nyisson. Mivel ismeri az ötlegazdát, szerinte a továbbiakban is sikerülni fog a művészi igényességet megtartani, vagyis a gazdasági nyomás nem lesz káros hatással a színvonalra. Hozzátette: hasznos lenne felvenni a kapcsolatot külföldi kortárs képtárakkal, a hazai és nyugati művészek kölcsönös bemutatkozása jegyében.

Jakobovits Márta arra hívta fel a figyelmet: Nagyváradon is példaértékű lehet egy Temesváron működő magángaléria, melyet egy vállalkozó felesége tart fenn. Ennek vezetését két képzőművészre bízta, a meghívott kiállítókat pedig három műkritikus válassza ki és kéri fel. Holló Cs. Kinga megitélésében azért lényeges, hogy újabb képtár nyílt, mert a versenyszellem motivál. Ugyanakkor örömének adott, hogy a kiállítótér nincs telezsúfolva képekkel, mert így szerinte élvezhetőbbek az alkotások.

A tárlat április 3-ig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés alapján, a 0741/500.824-es vagy a 0747/108.679-es telefonszámok valamelyikét kell tárcsázni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!