ERDON Helyi hírek

2010.02.25. 14:42

Informatikával a katasztrófák ellen

<p>Bihar megye - Elsőként az országban egy modern, integrált informatikai rendszert vezettek be, mely többek között a SMURD közbelépését is gyorsabbá teszi, tudtuk meg a mai zárókonferencián.</p>

A több mint 800 ezer euró értékű projekt PHARE-támogatással valósult meg, a Bihar megyei Vízügyi Igazgatóság, valamint a Crişana Sürgősségi Ügyek Felügyelőségén (ISU) kívül Hajdú-Bihar megyei intézmények részvételével. Raluca Strati, a vízügyi hivatal szóvivője elmondta: az integrált rendszer első sorban a katasztrófák esetén szükséges közbelépést gyorsítja fel és teszi sokkal ellenőrizehtőbbé. A rendszerhez tartozó egyik monitor a felügyelőségen, a másik pedig a vízügyi igazgatóságnál van. Árvíz, vagy más természeti katasztrófa esetén azonnal megjelenik, hol van a gond, és a rendszer sms-eket is küld az illetékeseknek. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével az intézményeknél folyamatosan kapcsolatot tartanak a kiküldött mentő-, illetve tűzoltóautókkal, s arról is azonnal értesülnek, ha valahol valamelyik elakad.

Gyors közbelépés

„Nagyon hasznosnak találom ezt a rendszert, nemcsak a közbelépés idejének csökkenése tekintetében, hanem azért is, mert sokkal eredményesebben lehet menedzselni a beavatkozást” - válaszolt kérdésünkre dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei SMURD vezetője. Azt is hozzátette: egyelőre még nem alkalmazzák a rendszert, de hamarosan bevezetik.
Az S2AD rendszert egyébként ma ki is próbálták - igaz, nem volt katasztrófa-szimulálás, mint ahogy eredetileg tervezték, de az alapvető funkciók működését leellenőrizték. Később zárókonferencia zajlott az ISU székhelyén, melyen résztvettek többek között a rendőrség, a Különleges Távközlési Szolgálat, az ISU, a vízügyi igazgatóság képviselői és a projektben résztvevő Hajdú-Bihar megyei intézmények képviselői is. Gavrilă Ghilea prefektus elmondta: egy adott pillanatban úgy nézett ki, hogy nem tudják megvalósítani a projektet. „Egyesek azt javasolták, hogy hagyjuk abba. Én nem ezen a véleményen voltam. Az, hogy mégis gyakorlatba ültettük, az itteniek érdeme” - mondta.  Radu Ţîrle, a Bihar megyei tanács elnöke is kihangsúlyozta a rendszer hasznosságát. Felszólalt még Ioan Baş, az ISU Bihar megyei főfelügyelője, valamint Liviu Viorel Nemeş tábornok, az országos ISU részéről.
Ma a félixfürdői Termal szállóban workshop zajlik az S2AD működéséről, melyen több város vízügyi szakértői vesznek részt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!