ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 13:55

Identitásunk halálunkig elkisér

<p>Nagyvárad - Szerda délben a városháza kistermében évértékelő sajtótájékoztatót tartott az önkormányzatnak alárendelt Nagyváradi Lakosságnyilvántartó Hivatal. Gheorghe Seica ügyvezető igazgató ismertette a részleteket.</p>

Évértékelő sajtótájékoztatóján Gheorghe Seica ügyvezető igazgató tudatta: csalódást fog okozni mindazoknak, akik látványos akciókról szóló beszámolóra számítanak, hiszen a Lakosságnyilvántartó Hivatalban rendszerint rutinszerű és monoton munka zajlik, az erre vonatkozó törvények pedig általában húsz-harminc évente változnak jelentősebben. A lakosságnyilvántartó szolgálatnál 18, az anyakönyvi hivatalnál 12, a gazdasági osztályon 6, a jogi, adminisztratív és közbeszerzési irodában 7, az informatikai részlegen pedig 3 közalkalmazott dolgozik. Tavaly 5280 születést, 1671 házasságkötést és 3038 halálesetet regisztráltak, 2257-an igényeltek babakelengyét, 3854-en pedig azért nyújtottak be kérvényt, hogy másolatot kapjanak a házasságlevelükről. Százhuszonöten adminisztratív úton kivánták megváltoztatni a nevüket, 440-en pedig azt jelentették be, hogy elváltak. 237 személyt azért díjaztak, mert aranylakodalmukat ünnepelték, kettőt pedig annak okán, hogy elmúltak 100 évesek. 2009-ben ugyanakkor 2700 bírságot szabtak ki, 169.320 lej összértékben. 31.142 személyazonossági iratot bocsátottak ki és 21.288-szor ellenőriztek adatokat az Országos Lakosságnyilvántartó Jegyzékben. 800 személynek az adatait jegyezték fel a Nagyvárad környéki településeken történő kiszállásaik során és 6246 alkalommal látamoztak lakcímigazolványt. 28.319 személyi kártyát adtak ki, melyek közül 32-t honosítás, 107-t lopás, 11.316-t az előző érvényességének lejárta miatt, 2476-t pedig azért, mert a tulajdonos elveszítette az okmányt.

Néhány újdonság

2009-ben a hivatal kiadásai 14 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, vagyis 2.446.254 lejről 2.099.393 lejre apadtak. 2,4 százalékkal kisebb volt a jövedelem is (2.177.252 lej), ami főleg annak tudható be, hogy kevesebben regisztráltak gépjárművet. Az intézmény idei tervei közt szerepel egyebek mellett a személyi igazolványok 4 munkanapon belül történő kibocsátása, egy olyan informatikai rendszernek a bevezetése, mely lehetővé tenné az archívumnak elektronikus formában történő tárolását és kezelését, valamint a jelenleg is érvényben levő várakozási idő megtartása születés (60 perc), haláleset (30 perc) és házasság (10 nap) bejegyzése esetén.

A statisztikai adatok ismertetésén túl az ügyvezető igazgató néhány újdonságról, érdekességről is szót ejtett, amiről talán kevesebben tudnak. Nóvumnak számít, hogy a 14 éves korban kibocsátott személyi igazolvány csupán 4 évig érvényes, majd ezt követően csak 7 évig. 25 éves kortól bocsátanak ki 10 évente megújítandó okmányt, egészen 55 éves korig, melytől kezdve életfogytig szól. Románia közelgő schengeni csatlakozására való tekintettel ugyanakkor hamarosan bevezetik az elektronikus személyi kártyát, azonban egyelőre még nem tudni, hogy milyen lesz ennek a végső formája. Újabban csupán a nevet tartalmazó személyi kártyát is kibocsátanak, anélkül, hogy fel lenne tüntetve a tulajdonos lakcíme. A névváltozatással valakinek csak a neve módosul, az "identitása" nem, a személyi számunk (CNP) ugyanis a születésünktől a halálunkig "elkisér". A házasságot, elhalálozást és születést ingyen lehet regisztrálni, a frigy esetén a terem bérléséért kell fizetni. Két helyszínen- a városháza dísztermében és a várad-ősi Ifjúsági Házban- lehet polgári esküvőt kötni, azonban 1000 lej pluszilletékért bárhol összeadják a jegyeseket, feltéve, hogy adottak az ehhez szükséges protokolláris körülmények.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!