ERDON Helyi hírek

2010.02.19. 09:02

Ha lesz pénz, nem lesz sztrájk

<p>Ha megkapják fizetésüknek legalább egy részét, akkor a diófási bánya bányászai hajlandóak lesznek beszüntetni sztrájkjukat.</p>

A diófási bánya bányászai a mályben maradva tiltakoznak azellen, hogy a munkáltató Mineral Mining vállalat már két hónapja nem fizette ki a bérüket. Az ügyben a Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) is eljárt. Az intézmény ellenőrei február 17-én kiszálltak a diófási bányához, és megállapították, hogy 67 bányász sztrájkol a mélyben a cég vezetősége ellen. Az ellenőrök tárgyaltak a dolgozókkal, a szekszervezeti vezetőkkel és a cégvezetéssel is. Ezen megbeszélések után arra a megállapításra jutottak, hogy a bányászok nem kapták még meg tavaly decemberi és az idén januári fizetésüket, ez volt az oka annak, hogy sztrájkolni kezdtek. Az ellenőrzés nyomán az ITM elrendelte, hogy a cég vezetősége fizesse ki a bányászok elmaradt bérét. A munkaügyi felügyelőség a munkabiztonsági előírások szigorú betartására is felhívta a cégvezetés figyelmét.
Nehéz helyzet
Gavrila Ghilea, Bihar megye prefektusa is tárgyalt csütörtökön este a sztrájkoló bányászok képviselőivel, akikkel megegyezett abban, hogy a bányászok készek abbahagyni a tiltakozó akciójukat, ha legalább az elmaradt fizetésük egy részét megkapják. „Én megértem őket, a tiltakozásuk teljesen jogos, tudom, hogy nehézségeik vannak, el kell tartsák családjaikat, de elmagyaráztam nekik, hogy a saját egészségüket veszélyeztetik, ha ezt a tiltakozási formát választják” - mondta Ghilea. A mélyben sztrájkoló bányászokat a kihülés veszélye fenyegeti, de az oxigén- és élelemhiány is rombolhatja az egészségüket, bár a bányászok vizet és élelmet kaptak a diófási polgármesteri hivataltól és a Bihar Megyei Prefektúrától is. A Mineral Mining bányavállalat mintegy 150 ezer eurónyi összeggel tartozik a bányászoknak. Mivel a cég az utóbbi időben az államkasszába sem fizette be a kötelező járulékokat, így a bányászok munkanélküli segélyre sem jogosultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!