ERDON Helyi hírek

2010.02.05. 11:54

Elbocsátanak több ezer vasutast

<p>Bihar megye - Elbocsátanak több ezer munkavállalót a Román Államvasútaknál (CFR). A leépítés a kolozsvári székhelyű regionális igazgatóság 1.100 alkalmazottját is érinti, akik közül közel kétszáz Bihar megyei.</p>

Néhány héten belül felmondanak több ezer dolgozónak a Román Államvasútaknál (CFR). Bennfentesek szerint a legtöbb probléma a CFRteherszállítási részlegénél tapasztalható, ahol országos szinten 6.380 személyt bocsátanak el a több mint 8.000 munkavállalóból. Az ágazatot ugyanis az utóbbi években hátrányosan befolyásolták azok a konkurens magánvállalkozások által kifejtett tevékenységek, melyek élén olyan szakemberek állnak, akiket korábban kirúgtak az állami társaságtól. Gondot okoz továbbá a felhalmozott rengeteg adósság is. Az általános leépítés a kolozsvári székhelyű regionális igazgatóság (melynek fennhatósága alá tartozik Kolozs, Bihar, Szilágy, Szatmár, Máramaros és Beszterce-Naszód megye) több mint 1.100 alkalmazottját érinti, akik közül 190-en Bihar megyei illetőségűek. 820 főt a CFR Cargótól, 280-at a személyszállítási szektorból, 60-at az infrastrukturális részlegről küldenek el, országosan pedig 10.342 személytől válik meg a Román Államvasutak.

Pótjövedelem

A leendő állástalanok az elbocsátásukkor a munkanélküli segély mellett egy pénzösszeget is kapnak, melynek értéke kétszerese annak az országos nettó átlagbérnek, melyet annak az évnek az első hónapjában regisztráltak, amikor a felmondás megtörtént. Ezenkivül, egy kormányrendelet értelmében, amennyiben addig nem találnak maguknak új munkahelyet, a segély kiutalásának lejárta után havi kiegészítő juttatásban is részesülnek az érintettek. Ennek folyósítási periódusa 12 hónap a 15 évnél kevesebb régiséggel rendelkezők esetében, 13 hónap 15-25 év régiség esetén és 15 hónap 25 évnél nagyobb régiség esetében. A pótjövedelemnek az értékét a munkanélküli segéllyel egyidőben állapítják meg, és egyenlő az elbocsátás előtti három hónap nettó átlagkeresete (melyet az egyéni munkaszerződés alapján határoznak meg, de nem lehet több a januári országos nettó átlagbérnél), és a munkanélküli segély szintje közötti különbséggel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!