ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 11:45

„Felidézem érparti csöndes falumat...”

<p>Bihar megye - Hat települést képviselő diákok vettek részt szombaton Érmihályfalván a II.Máté Imre szavalóversenyen. A díjakat a zsűri nevében Pataki István költő, illetve Gellért Gyula, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese adta át.</p>

A Máté Imrének (1936–1989) emléket állító első szavalóversenyt szinte napra pontosan egy évvel korábban tartották meg, a költő halálának 2O. évfordulójára emlékezve. Akkor még csak helyi I.–VI. osztályosok vettek részt rajta, idén már további hat településre küldtek meghívót a szervezők, és ötről (Érsemjén, Értarcsa, Érkörtvélyes, Érkeserű, Székelyhíd) érkeztek is versenyzők. Az előválogatás után 51 diákot vártak a döntőre, a kultúrháznak a költő személyes tárgyaiból mini–múzeumnak berendezett színpadára ketten nem érkeztek meg.

Mélységek és magasságok

A versenyt Varga Róbert, a helyi Zelk Zoltán iskola aligazgatója nyitotta meg, a résztvevőket köszöntötte a később a műsorvezetői teendőket is ellátó Baricz–Nánási Noémi tanítónő, aki a költő unokahúgaként az esemény főszervezője. Máté Imrére elsőként barátja és költőtársa, Pataki István emlékezett – a népi–nemzeti irányvonalba sorolva munkásságát, majd Gellért Gyula esperes idézte fel személyes emlékeit, az érmihályfalvi költő gondolatait Ady és a Kalevala (finn nemzeti eposz – a szerz.megj.) „mélységeihez és magasságaihoz” hasonlítva. A gyerekek ezt követően három kategóriában mondhatták el azt az egy Máté Imre–verset, amelyik jobban tetszett nekik a szabadon választott kettő közül. Legtöbben természetesen a gyerekversek közül válogattak (néhány többször is ismétlődött), de a nagyobbak között voltak, akik már felnőttekhez szóló sorokat választottak.

Érzelmi logika

Értékelésében Pataki István zsűrielnök kiemelte, hogy az eseményen nem a versengés volt a legfontosabb, hanem a vers szeretete, dícsérve gyerekekt, pedagógust, szülőt. Tanácsként megfogalmazta, hogy óvakodni kellene az angolszász divatként eluralkodott „éneklő beszédtől”, vagyis a sorvégi hangsúlyozástól, hiszen nem a rím a fontos, hanem „belül kerülni egy versen, ráérezni annak érzelmi logikájára”. Minden résztvevő kapott oklevelet és ajándékot, a díjazottak jutalomkönyveket, és ugyancsak mindenki kapott egy, az alkalomra nyomtatott, a költő életútját, és pár versét tartalmazó kiadványt. (A cím idézet Máté Imre hegyek között című verséből.)

Helyezettek, díjazottak  

A Bokor Irén tanárnő, Magda Erzsébet tanítónő, Szalai Ilona könyvtáros, Gellért Gyula lelkész és Pataki István költő alkotta zsűri döntése, I.–II. osztályosok:1. Tóth Judit (Érmihályfalva, akár csak a továbbiakban nem jelöltek), 2. Tuef Zsuzsanna, Király Zsuzsanna Nóra és Izsó Evódia (Értarcsa), 3. Felvinczy Fanni; III.–IV. osztályosok: 1. Nagy Krisztina Dóra, 2. Hendea Kincső, 3. Virág Ágota és Nyéki Petra (Érkeserű), dícséretet kapott Bertalan Bernadett, Balázs Eszter és Preg Fruzsina; V.–VI. osztályosok: 1. Bara Dávid, 2. Bogdán Bianka, 3. Csorba Zsanett Enikő (Érkeserű), dícséretben részesült Rizó Réka, Sütő Erika és Erdei Alexandra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!