ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 15:30

„A termelés nálunk szinte mindig veszteséges”

<p>Bihar megye - Szentmiklósi Zoltán az egyedüli magyar nemzetiségű vezető az országos Unisem Rt.-nél. A Bihar megyei kirendeltség tavaly novemberben beiktatott igazgatóját gondokról, tervekről kérdeztük.</p>

Mint megtdtuk, Szentmiklósi Zoltán versenyvizsga nyomán nyerte el a tisztséget, ezt megelőzően már 1977 óta a mezőgazdaság területén tevékenykedett, 1990-től pedig magán mezőgazdasági társaságokat menedzselt. Az igazgató egyúttal 2000 óta a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke, s a szervezet országos alelnöke. Megtudtuk: ő az egyedüli magyar nemzetiségű vezető az Unisem Rt.-n belül, sőt, Bihar megyében ő az egyedüli magyar alkalmazottja is a részvénytársaságnak. Mindemellett nagyon jól együttműködik beosztottjaival, kollégáival.

Eladták a farmot

 Az Unisem Rt. az 1973-ban létesült Zöldségmagvakat és Ültetőanyagot értékesítő bukaresti vállalatból alakult 1990-ben. Fő részvényese a SIF Muntenia, alaptevékenysége pedig a zöldség-, takarmánynövény és gabonamagvak termesztése, átvétele, értékesítése. Az anyavállalatnak 22 kirendeltsége van, s ezek közül négy - többek között a Bihar megyei is - egyben csomagolóközpont is.
Az Unisem főleg a kis- és közepes mezőgazdasági vállalatokkal működk együtt. Nyilván a nagyválalkozók is köthetnek szerződéseket az Unisemmel - mondta az igazgató - azonban nekik fontosabb a közvetlen forgalmazókkal együttműködni. Az Unisem kis-, illetve mikrocsomagolású vetőmagokat juttat el az érdekeltekhez, s a Bihar megyei csomagolóközpont látja el a Máramaros, Szatmár és Temes megyei kirendeltségeket is.
A cégnek tavalyig volt egy farmja Inándon, ahol vetőmagot termesztettek, de az utóbbi 3-4 évben a termelés veszteséges volt, ezért a bukaresti központ eladta.
Sajnos a mezőgazdasági termelés szinte mindig ráfizetéses Romániában, jegyezte meg az igazgató: míg az üzemanyagok, vegyszerek folyamatosan drágulnak, addig a végtermék ára stagnál, s ha mindehhez kedvezőtlen időjárási viszonyok is hozzájárulnak, akkor még nagyobb a veszteség. Rossz törvények is hozzájárulnak a mezőgazdaság hazai válságához: annak ellenére, hogy már három földtörvényt is hoztak, a mezőgazdasági földterületekkel kapcsolatos tulajdonviszonyok még mindig nincsenek tisztázva.

Növelni a forgalmat

A krízis pedig óriási mértékben érinti a részvénytársaságot, válaszolt kérdésünkre az igazgató. A cég eladósodott, de mindazonáltal igyekszik nem emelni az árait. Inkább a forgalmat próbálják megemelni országos szinten. A Bihar megyei igazgatónak továbbá az a terve, hogy minél több hasonló profilú magyarországi vállalattal vegye fel a kapcsolatot és működjön együtt - így például olcsóbb vegyszereket, műtrágyát lehetne vásárolni a határon túlról.
Az üzletükben, mely a nagypiachoz közel van, mind hazai, mind külföldi vetőmagvakat lehet vásárolni. A mezőgazdáknak azt ajánlja: ne a „legszínesebb csomagolású” vetőmagvakat szerezzék be, melyeket valamelyik nagyáruházban látnak, mert nem feltétlenül az a legjobb, viszont valószínűleg drágább, mint amit ők árulnak. Ők garanciát vállalnak termékeikért, és hát szakcikkeket inkább szakboltból érdemes vásárolni - hangzik a jótanács. Azt is fontos szem előtt tartani: az európai piacon sokkal könnyebben értékesíhetők az úgynevezett tradicionális nemzeti termékek (pédául a hazai magokból termelt paradicsom kelendőbb, mint az, amelyik importmagból lett termesztve).

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!