ERDON Helyi hírek

2010.02.23. 11:46

Bukaresti kivizsgálásokra küldik a kérvényezőket

<p>Bihar megye - Bihar megyében nem a visszaélések miatt sok a betegnyugdíjas - véli Leontin Ţîrle, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár vezetője. Mindazonáltal, több igénylőt bukaresti kivizsgálásra invitálnak.</p>

Mindez tavaly november óta zajlik, mióta további kilenc megyével együtt Bihar megyében is  ellenőrzi a betegnyugdíjaztatásokat az Országos Egészség- és Munkaképesség Visszanyerését Vizsgáló Intézet. Ez azt jelenti, magyarázta a nyugdíjpénztár igazgatója, hogy minden új, betegnyugdíjaztatásra javasolt személy esetében az intézet jóváhagyása is szükséges. Mint megtudtuk, Bihar megyében az új kérvények mintegy 43%-át hagyja jóvá az említett szerv, a fennmaradók egy kis részét elutasítja, s mintegy 50% esetében további kivizsgálásokat redelnek el. Ráadásul ezek bukaresti kórházi beutalást feltételeznek. „Persze, hogy sokan elégedetlenek és megóvják az intézet döntését” - mondta a pénztár megyei igazgatója, hozzátéve: volt olyan eset Bihar megyében, hogy öt kérelmező közül három meghalt, miközben a fővárosi jóváhagyást várta, s rövid időn belül további három igénylő vesztette életét, mielőtt betegnyugdíját kézhezkapta volna. Mindezek miatt az intézet újabban felülvizsgálat nélkül jóváhagyja a rákos betegek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők kérelmét.

Több a beteg

Bihar megyében viszonylag sok a betegnyugdíjas, az ellenőrzés is ennek tudható be - jeleleg 41.200-an vannak - de az igazgató szerint ez nem visszaélések miatt alakult így. „Más megyékben pár év alatt megduplázódott a számuk, nálunk 2004 óta 3-4 ezerrel nőtt” - mondta az igazgató. Mint kifejtette, Bihar megyében van a legtöbb rákos beteg az egész országból, s vezető helyen állunk a szív- és érrendszeri megbetegedések, a májbetegségek és a pszichikai betegségek terén is. A sok megbetegedés részben az egészségtelen munkakörülmények miatt történik. Az igazgató a bányákat, valamint a Sinteza és Alumina vállalatokat említette ennek kapcsán. „Most mutatkoznak meg a hatások” - mondta az igazgató.

Kevesebb kérvény

Mint már beszámoltunk róla, Cseke Attila egészségügyminiszter kezdeményezte a betegnyugdíjaztatatási dossziék felülvizsgálatát országszerte. A nyugdíjpénztár igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: a jelenlegi tervezet szerint ez öt év alatt fog zajlani. „Bár Bihar megyére nem jellemzőek a visszaélések, egy kis szigorítás azért nem árt…” - fogalmazott. Amúgy egy hónap alatt átlagban 150-170 személy kéri a nyugdíjaztatását megyénkben, tavaly pedig 200-250 kérvényt regisztráltak minden hónapban. Az igazgató szerint ez azzal is magyarázható, hogy szigorodtak a feltételek, pédlául a korábbi, 90 napos munkaképtelenség helyett most 120-130 napra van szükség a betegnyugdíjaztatáshoz. 

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!