ERDON Helyi hírek

2010.02.14. 14:02

A gesztusok jellemzőek

<p>Nagyvárad - Péntek délután Tóth István és Dobos László nagyváradi fényképészek alkotásaiból nyílt kiállítás az Euro Foto Art Galériában, akik Kárásztelek hétköznapjait örökítették meg a közelmúltban.</p>

Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke az elmúlt pénteken két rendezvényt is szervezett szülőfaluja, Kárásztelek tiszteletére: egy, a települést bemutató fényképkiállítást az Euro Foto Art Galériában, valamint egy nagy sikerű bált a nagyvárad-velencei római-katolikus kultúrotthonban. A tárlatnyitón Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub elnöke köszöntötte a megjelenteket, egyrészt házigazdai minőségében, másfelől pedig azért, mivel az alkotásokat ő és kollegája, Dobos László készítették. Elmondta: a politikus javaslatára fotóztak, addig a napig még egyikük sem járt a szóban forgó településen. Örömmel tettek eleget a felkérésnek, máshova is szívesen mennek, amennyiben hívják őket. Dobos László úgy vélte: a templombúcsú alkalmából készült fekete-fehér és színes fotók azt a vallásos áhítatot tükrözik vissza, mely a helybéliek egyik fő jellemvonása.

Hit és bizakodás

Faluvégi Ferenc kárásztelki polgármester elárulta: furcsa és egyúttal felemelő érzés számára a vernisszázson jelen lenni, a képekről ismerős arcok mosolyognak vissza rá. Lőrincz Ottó római-katolikus esperes, a Szent László templom plébánosa kifejtette: emlékezni és nosztalgiázni jött a kiállításra, ugyanis közel egy évtizedig (1981-1990 között) ő gondozta a kárásztelkiek lelki életét. (Bár nem tett említést róla, Szabó Ödöntől megtudtuk: neki köszönhető többek közt a helyi fúvószenekar újraalapítása is). "Jellemző a tárlatra, hogy a képek olyanok, mintha Valaki a háttérből irányította volna a művészeket", fogalmazott a tisztelendő. Szabó Ödön hangsúlyozta: a kiállítással egy régi álma vált valóra, hiszen rengeteget kapott szülőfalujától: nem csupán számos emléket, hanem visekedés- és magatartásformát is. Arra hívta fel a figyelmet: a képen látható személyek gesztusai jellemzőek, a hit és a bizakodás sugárzik az emberekről.

Az eseményen közreműködött Oláh Boglárka hegedűművész, egyetemi hallgató. Az ingyenes kiállítás február 25-ig látogatható, munkanapokon 8-19 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!