ERDON Helyi hírek

2010.01.31. 14:50

Véget ért a fotófesztivál

<p>Nagyvárad - A hatvan évesnél idősebb fotóművészek munkáiból nyílt tárlattal, majd a Nagyváradi Filharmóniánál szervezett ünnepséggel zárult a janár eleje óta tartó országos fotófesztivál.</p>

A nagyváradi Euro Foto Art Galériában Tóth István fotóművész, a Romániai Fotóművészek Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyülteket. Mint mondta, az egyhónapos, országos fesztivál során bebizonyosodott a fotóművészet ereje és jelenléte, még akkor is, ha a nagyszabású rendezvénysorozatot teljes anyagi bizonytalanságban szervezték meg. Megtudtuk: akkor indították el az egészet, amikor nem volt kormány, s így nem tudták, kapnak-e rá támogatást. Sőt, pénzt most sem kaptak, viszont az ígéret már megvan. Pozitívum, hogy magyarországi rendezvényeket is felölelő fesztivál mind a magyar, mind a román állam elnökének védnökségével lett megszervezve.

Lenyűgöző alkotások

Később több idős fotóművész is felszólalt. Az aradi Kelen Ferenc, akinek a bíztatása nyomán jött létre a nagyváradi egyesület, elmondta: a „leghosszabb szünet” számára az a 20 év, amely alatt a fotóművészek egyesülete semmit nem tevékenykedett. Most ellenben a lelkes vezetőknek köszönhetően nagyon kis költségvetésből is különlegesen szép dolgokat tudnak szervezni. Felszólaltak még többek között Venig Vasile,  Szabó Tamás fotóművészek, majd Ramona Novicov műkritikus méltatta az alkotásokat. Elmondta: a most kiállító generációnak a tagjai jóval szegényesebb műszaki felszereltséggel dolgoztak, emellett fotókiállítást szervezni is sokkal nehezebb volt, mint most. A képzeletüket hívták segítségül, hogy az elnyomást elviselhetőbbé tegyék, s különösen erőteljes, lenyűgöző alkotásokat hoztak létre. A mai idős fotóművészek intellektuális kvalitásaikkal, műveltségükkel is kitűnnek. Ezek a tulajdonságok a kortárs művészek körében egyre kevésbé számítanak értékesnek. Az idős művészek elhivatottságáról is szólt, mely annyira elüt a manapság sokunkra jellemző kedvetlenségtől, unottságtól.

Emlákplakettek


A tárlaton 30 idős fotóművész 101 munkája tekinthető meg. Az alkotások között egyaránt megtalálhatók a fekete-fehér, színes ,hagyományos és digitális technikával készült képek, s a témák is rendkívül változatosak. Mint elhangzott, a kiállítást más városokban is bemutatják majd.

A fesztivál utolsó mozzanata a Nagyváradi Filharmóniában volt, ahol Tódor Albert igazgató köszöntötte az egybegyülteket. Később Tóth István, Ramona Novicov, valamint Mircea Bradu, a megyei művelődési igazgatóság vezetője szólalt fel. Utóbbi többek között Vilidár István fotóművészt méltatta, Várad egykori jeles személyiségét. Ezt követően Tóth István emlékplaketteket nyújtott át a Varadinum vonósnégyes jelenlévő tagjainak - Tokaji Ágnesnek, Costin Évának és Bozsódi Beátának. A kamarazenekar egyébként előadásával mindkét helyszínen hozzájárult az ünnepi hangulat fokozásához Dittersdorf, Haydn, Corelli, valamint Dankó János műveinek tolmácsolása által.
Az ünnepségen a támogatók szintén emlékplaketteket kaptak, később digitális fotókat vetítettek le a mintegy 50 résztvevőnek.  A rendezvény a Stadler zenekar előadásával zárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!