ERDON Helyi hírek

2010.01.28. 11:17

Kérvényezhetők a beutalók

<p>Bihar megye - A <strong>nyugdíjas</strong>ok már kérvényezhetik a <strong>gyógyfürdős kezelés</strong>re szóló beutalókat a nyugdíjhivatal székhelyén.</p>

Azok a nyugdíjasok akik gyógyfürdős kezelésen akarnak részt venni, már benyújthatják erre vonatkozó kérvényeiket  a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal székhelyén (Dunarii/Sal Ferenc u. 6 szám), illetve a hivatal belényesi kirendeltségén. Leontin Tirle igazgató ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy mostmár nem a kérvények beérkezésének sorrendjében adják ki a beutaló szelvényeket, hanem más kritériumok alapján döntenek. Az állami nyugdíjrendszer nyugdíjasainak esetében figyelembe veszik azt, hogy a kérvényező az utóbbi két évben kapott-e már beutalót gyógyfürdős kezelésre, továbbá azt, hogy melyik nyugdíjkategóriába tartozik a kérvényező, valamint azt is, hogy mekkora a nyugdíj összege. Ingyenes gyógyfürdős kezelésre jogosultak a testi fogyatékos nyugdíjasok, a politikai üldözöttek, a háborús veteránok, azok a biztosítottak, akik munkahelyi tevékenysége a 19/2000 számú törvény 20. cikkelyének 1. bekezdése b. pontjának hatálya alá esik, és azok, akik munkahelyi balesetet szenvedtek, vagy szakmai ártalom elszenvedői. A nyugdíjasdok zöme kedvezményes gyógyfürdői beutalásra jogosult. Leontin Tirle hozzátette, hogy a nyugdíjasoknak a kérvényhez csatolniuk kell a háziorvosi vagy szakorvosi beutalót, illetve a személyi igazolványuk és a nyugdíjszelvényük fénymásolatát. Ezeket a dokumentumokat postán, vagy elektronikus postán is fel lehet adni, de Tirle mégis azt javasolja, hogy az érdekeltek személyesen keressék fel a nyugdíjhivatalt, mert a beutalási kérvény kitöltése meglehetősen bonyolult, ezért ha személyesen jelennek meg, akkor a félreértéseket el lehet majd kerülni. Az igazgató hozzátette, hogy a nyugdíjasok a Munkaügyi Minisztérium kezelésében lévő üdülőtelepekre kérhetik beutalásukat. Az első beutalási időszakra március 20-ig nyújthatják be kérvényeiket az érdekeltek, március 20. június 30. között pedig a szeptember-december időszakra lehet benyújtani a beutalási kérvényeket. Tirle végezetül hozzátette, hogy július és augusztus időszakra nem kérhetnek beutalót a nyugdíjasok a hivataltól.

Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!