ERDON Helyi hírek

2010.01.12. 14:46

Bolojan elégedett a közbeszerzésekkel

<p>Nagyvárad - Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere szerint a városvezetésnek továbbra is lesz politikai támogatottsága a helyi tanácsban.</p>

A nagyváradi polgármesteri hivatal ezévi gazdasági irányvonalairól bővebben szólva Bolojan polgármester a közbeszerzések átláthatóságának fontosságát hangsúlyozta, illetve kiemelte azt a törekvést, miszerint az önkormányzat által kiírt megrendelésekre jelentkező cégek piaci árat szabjanak meg, és ne dolgozzanak az önkormányzattal drágábban, mint a magánszektorral. Ennek az elvnek az alkalmazásával 2009-ben a közbeszerzések terén a költségek 30-50 százalékát tudták megspórolni az egy évvel azelőttihez képest. A közbeszerzések terén elégedett volt a polgármester a tavalyi év eredményeivel, viszont rosszallta azt, hogy egyes esetekben a hivatalok átvették a munálatokat anélkül, hogy előzőleg tüzetesen ellenőrizték volna, hogy a kivitelező milyen munkát végzett. Ilyen negatív példaként említette Bolojan az olimpiai medencét, amelyet a haszonélvező átvett, és a 6 milliárd régi lejnyi garanciaalapból kétmilliárdot visszafizetett a kivitelezőnek, noha esős időben beázik a sportlétesítmény. Bolojan kilátásba helyezte azt, hogy ha valamely intézményben folyamatosan piaci ár fölött ítélnek oda közbeszerzést, a munkálatokat átveszik annak ellenére, hogy kifogásolható volt a kivitelezés minősége, továbbá egyéb rendellenességek esetén szankcionálni fognak. Az iskolák és óvodák működési költségeinek tekintetében is átszervezésre lesz szükség a költségcsökkentés érdekében, ezért a hivatal kidolgozott egy szabályzatot, melyben az oktatási intézmények működési költségeit az egy négyzetméterre eső gyerekek számának aránya alapján állapítják meg. Ezzel kívánja a hivatal kiküszöbölni azt a jelenlegi állapotot, miszerint egyes ingatlanok be vannak zárva, lévén, hogy senki sem használja azokat, más épületek pedig túlzsúfoltak.
 
Ipari park
 
Az Európai Unió pénzalapjaihoz benyújtott, és már megnyert pályázatok kivitelezése az idén kezdődik meg: ezek 19 nagyváradi utca, a Vár és a Gavril Curteanu kórház járóbetegrendelőjének felújítása. A Nagyváradi Hőerőmű, illetve a fűtési hálózat felújítására mintegy 70 millió eurót, a Nagyvárad Metropolisz Övezet víz- és csatornahálózatának bővítésére pedig 83 millió eurót nyerhet az önkormányzat. Delia Ungur a nagyváradi ipari parkot működtető vállalkozás vezetője az eddigi eredményekről és az idei tervekről beszélt: az önkormányzat az Európai Befektési Banktól és uniós pénzalapokból szerzi anyagi forrásait a parkban kiépítendő közművesítésekre. Eddig tizenegy céggel kötött szerződést a város, mely cégek a park területének mintegy 10 százalékát, azaz 17,2 hektárnyi területet foglalnak majd el és összesen 800 munkahelyet teremtenek. A park gyakorlatilag önmagát finanszírozza, tette hozzá Bolojan, hiszen 2010-ben mintegy hárommilliárd régi lej bevétele származik az önkormányzatnak csak a koncessziós díjakból.
 
Lesz politikai támogatás
 
Arra az újságírói kérdésre, hogy az RMDSZ és a PD-L kormányzati szerepvállalása után lesz-e még a városvezetésnek politikai támogatása a helyi tanácsban, Boljan azt válaszolta: „mi beterjesztjük a határozattervezeteket, aztán majd meglátjuk, hogy megszavazza-e a tanács azokat, vagy sem. Szerintem lesz továbbra is támogatás”, tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat miért pereskedik évek óta a tanügyi szakszervezettel az egykori oktatók házának, a jelenlegi ideg- és elmegyógyintézet épületének tulajdonjogáért, Ilie Bolojan keményen reagált: „mi már évek óta nem tudunk pénzt fordítani arra az épületre a jogi disputa miatt, ezért ott a betegek hullanak mint a legyek. Minek a szakszervezetnek az az épület, üdülésre? A szakszervezet értse meg azt,  hogy a Fekete erdői telep elég kell legyen a tanároknak üdülésre.”
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!