ERDON Helyi hírek

2009.03.15. 17:04

Mesés játék a színekkel és mintákkal

<p>Nagyvárad - A foltvarrás történetéről és technikáiról tartott előadást szombat délelőtt az Ady Endre liceum dísztermében Halász Edit, debreceni textilművész a Pro Familia Alapítvány meghívására.</p>

Halász Edit, a foltvarrás "nagy mestere" Debrecenből érkezett a Pro Familia Alapítvány meghívására Nagyváradra, hogy bemutassa az erdélyi körökben kevésbé ismert foltvarrás hagyományát és technikáit. Nem jött üres kézzel, elhozta látványos és gazdag színekben pompázó alkotásait is, melyek elkápráztatták a váradi kézimunkát kedvelő közönséget. Foltvarrással számos használati textiliát lehet készíteni, többek között öltözéket, ágytakarót, faliképeket, apróbb ajándéktárgyakat, illetve lakásdekorációs elemeket. A textilművész elmondta, fia születése után kezdett foltvarással foglalkozni, először csak a családtagoknak, majd rokonoknak, ismerősöknek készített ruhákat, teritőket. Mára már két könyvet is írt az eféle alkotómunkáról, illetve egy galéria létrehozásán is dolgozik.

Mesevilág

Munkáinak elemei a mesék világából táplálkoznak, nagy előszeretettel használ magyar népmesei elemeket a többnyire aplikációval készített munkái díszitése gyanánt - magyarázta a művésznő. A foltvarrás történetének ismertetéseként elmondta, ez az ősi mesterség a szövéssel egyidős. A szükség és a szegénység hozta létre, amely során a varrók praktikus darabokat készítettek a megszőtt anyagdarabokból. A középkorban élte csúcspontját, amikor gazdagon díszített ruhaköltemények, zászlók készültek ezzel a technikával. A két világháború ideje nem kedvezett a foltvarrásnak, majd csak a 1980-as években válik újra elterjedtté Amerikában. A történetének ismertetését követően Halász Edit bemutatta egyes munkáit, munkaeszközeit és az általa alkalmazott technikákat, majd készségesen válaszolt hallgatóságának kérdéseire. Az események az Ady Endre Liceum adott otthont.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!