ERDON Helyi hírek

2009.01.08. 16:37

A szatmárnémeti kazánházak sorsa

<p>Szatmárnémeti — Szatmárnémetiben annak idején huszonhárom kazánház működött. A megszűnésük oka mindenki előtt ismert, azaz ráfizetéses volt az ilyen rendeltetésű építmények üzemeltetése és karbantartása is.</p>

Amint azt Kereskényi Gáborszatmárnémeti alpolgármesterétől megtudtuk, a városban a kazánházak sorsa a következőképpen alakult az elmúlt néhány évben: 11 épületet koncesszióba adott Szatmárnémeti Tanácsa. Ezek esetében a felek aláírták a szerződést, amelyben az a jogi személy, amelyik koncesszióba kapta a kazánházat, kötelezte magát arra, hogy a szerződés aláírásától számított négy hónapon belül kérelmezi az engedélyt az épületen végzendő rehabilitációs munkálatok elvégzésére, továbbá a szerződés aláírásától számított tizennyolc hónapon belül felújítja az épületet, és megkezdi a szerződésben rögzített tevékenységet.

Kereskényi elmondta, hogy ezenkívül az egyik kazánházat a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal irattárként használja — ez a Decebal (Várdomb) utcai —, és egyet pedig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyének szolgáltattak vissza.

 

Tíz épület vár a sorsára

 

Tíz épület sorsa még nem rendeződött egyértelműen, ezek a következők: az Avântului utcai szabad; a Fabricii utcai szabad, ezt a Rodnei utcai 3–as számú Általános Iskola kérte használatra; a Solidaritatii negyedbeli kazánházat a Szatmárnémeti Gondozói Hivatal (SPAS) kapta meg használatra a 2006. 09.28/196–os tanácsi határozat értelmében; a 14 Mai lakótelepi szabad; a 14–es lakónegyedbeli szabad, ide a tervek szerint a polgármesteri hivatal ún. választóházat rendez be; a 15–ös lakónegyedbeli szabad, a statisztikai hivatal szomszédságában található kazánház sorsát a bíróság dönti el; a Soarelui negyedbeli kazánház szabad, ezt a tervek szerint a szatmárnémeti polgármesteri hivatal műszaki osztálya használná raktárnak; a Carpati I. lakónegyedben található kazánház szabad; a Carpati II. lakónegyedben taláható kazánházat a Szatmár Megyei Mozgássérültek Egyesülete kapta meg használatra. Az utóbbi tíz épület esetében azért nem történt meg az átadás/átvétel, mert a város valamilyen oknál fogva nem kebelezte be az ingatlant, esetleg nem jelentkeztek a telek tulajdonosai, amelyen található az épület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!