ERDON Helyi hírek

2008.12.29. 13:25

Tervezett adómentesség tíz évre

<p>Nagyvárad - A nagyváradi Polgármesteri Hivatal azt tervezi, hogy a hőszigetelt tömbházak tulajdonosait 10 évre mentesítsék az épületadó kifizetése alól. A jóváhagyásra még 2009-ig várni kell.</p>

Azért, hogy ösztönözzék a tömbházak hőszigetelését, Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának gazdasági igazgatósága azt fontolgatja, hogy egy olyan javaslatot terjesszen a Helyi Tanács elé, amely 10 évre mentesítené az épületadó kifizetése alól az újonnan szigetelt tömbházakban lakó tulajdonosokat. Az ezzel kapcsolatos lakossági véleményeket 2009. január 15-ig várják az alábbi e-mail címekre: tmiculescu@yahoo.com; micucristalin@yahoo.com. A címzett Tanase Miculescu gazdasági igazgatóhelyettes, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy mielőtt még életbe léptetnék a 10 évre szóló adómentességet, meg szeretnék ismerni az emberek, az érintettek véleményét is.

Sok a tömbház

Nagyváradon, ahogy az ország többi településében is igen sok az elévült, hőtechnikai szempontből vesztességes tömbház. Ahhoz, hogy minél több tömbháznál mihamarabb elvégezhessék a szükséges külső hőszigetelést ösztönözni akarják erre a lakrészek tulajdonosait. Az ingatlanadó fizetése alóli mentesség az egyik ilyen ösztönzési mód, amire kormányhatározat is felhatalmazza a helyi tanácsokat. Ahhoz, hogy elvégezhessék a teljes tömbház hőrehabilitációját, a tulajdonosok kétharmadának kell ezt kérniük. Az adómentességet a hőszigetelés elvégzését követő évtől alkalmazzák, de kérvényezni legkésőbb a kivitelezés évének decemberében kell.  Ennek előfeltételeként a Helyi Tanácsnak még jóvá kell hagynia a helyi törvényt az adómentességre a tömbházak hőszigeteléséhez. Erre nagy valószínűséggel a februári helyhatósági ülésen kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!