ERDON Helyi hírek

2008.12.16. 19:05

Megvalósítások Túrterebesen

<p>Szatmár megye - Koczán Levente, Túrterebes község polgármestere a községben az idei évben történ jelentős infrastrukturális beruházásokról tájékoztatta portálunkat.</p>

— Én azt gondolom, hogy a sikeres beruházások mellett az idei év legnagyobb eredménye, hogy visszaadtunk 103,5 ha területet a csemetésben. Minderre tizennégy év pereskedés után került sor. Azt, hogy ezidő alatt hány bírósági perünk volt, ma már megszámlálni is nehéz. Én magam 2000–től, amióta a község polgármestere vagyok, több mint huszonöt ilyen pernek voltam a tanúja. A sok áldozatos munka és a törvényes keretek között sikerült elérni, hogy az emberek visszakapták jogos tulajdonukat. A túrterebesi lakosoknak ez volt a legfájóbb gondja, ami áprilisban végre megoldódott — magyarázta a polgármester.

Vonzó községközpont

— Az idei évben sikerült új arculatot adni a községközpontnak — folytatja Koczán Levente. — A központi park modernizálása pályázati pénzből jött létre. Az elkészítés során az volt a cél, hogy kellemes, hangulatos legyen, hogy az ott átutazók érezzék azt, egy olyan településen járnak, ahova érdemes még egyszer visszatérni. A községközpont főterén elkészült a parkoló és az ide vezető utat is leaszfaltozták. Infrastrukturális téren nagy erőlépésnek számít a szennyvízhálózat kiépítése, ami szintén idén kezdődött el. A kormányprogram keretében 2007 noveberében szerződtünk és 2008-ban érett be ez a program, 2009 májusára, a szerződés alapján át lesz adva a munkálat. Szennyvíztelep illetve csatornahálózat épül, ami kiszolgálja Túrterebest és Halmit.

Most az év vége felé egy másik nagy projektünk érett be, megkaptuk a hivatalos értesítést a sportcsarnok építésére, 150 férőhelyes lelátóval, ami november 15-én el is kezdődött. Túrterebesen az iskolában nem volt tornaterem, ez a probléma megoldódik, de nemcsak torna óráról van szó, de a faluban történő  bajnokságokat is meg lehet ott rendezni, illetve zonális szinten lehet ott sportrendezvényeket szervezni. Folyamatban van még a Túrterbeshegyre vezető út aszfaltozása, 5 millió lejről van szó, ez is a kormányprogramból finanszírozott támogatás, de mivel nem érkezik olyan ütemben a pénz, ahogy számítottunk rá, nem fog elkészülni olyan rövid idő alatt, ahogy terveztük.

Iskola és kultúra

— Arra is vigyáztunk, hogy a tanügy számára biztosítsuk a szükséges finanszírozást — tette hozzá Koczán. — Az iskola épületét modernizáltuk, és az idei évben elkezdődött az új napközi építése. A kormánypénzből épülő ingatlan egy millió lejbe kerül, néhány hónap és használatba vehetik a gyerekek. Amikor ez megtörténik, a régi óvodát lebontjuk és helyére játszóteret szeretnénk építeni. Fontos előrelépésként könyvelhető el, hogy kulturális téren is megmozdult a közösség, ez annak is köszönhető, hogy odafigyeltünk ennek a hiányára, illetve hogy az idei évtől, februártól kulturális referense van a községnek: Draguseniben és Túrterebesen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!