ERDON Helyi hírek

2008.12.05. 15:17

Hatvan gyermek tíz családban

<p>Nagyszalonta - Nyílt napot tartottak nemrég a nagyszalontai Szent Antal Gyermekotthonban.</p>

A délután során mintegy negyvenen (többségében asszonyok, helyi vállalkozók, pedagógusok, intézményvezetők) fordultak meg a Sarkadi úton álló, nemrég felújított ingatlanokban illetve az otthon Vasút utcai épületében, hogy megnézzék, hogyan telnek a hétköznapok az otthon falai között. A gyermekek és nevelőik kitárt szívvel fogadták a látogatókat, mint ahogy a vendégek is nagy szeretettel érkeztek az intézménybe. Épületenként két család számára alakították ki az otthont, természetesen itt a családon az egy csoportban, egy nevelővel élő csapatot kell érteni. Egy-egy családban tíz lány vagy tíz fiú lakik, különböző korú gyermekek.

A nyílt napon az intézmény vezetői elmondták, sajnos igen sokan szorulnak az otthon segítségére, így a létszám állandóan növekszik, a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez fűződő otthonok sora egyre szélesebb, és úgy tűnik, még mindig nem lehet azt mondani, hogy nincs szükség újabbakra. Az otthonba kerülő hányatott sorsú gyermekek lassan megnyugszanak, az alapítvány révén segítik őket akár az egyetemi tanulásban, akár a szakmaválasztásban. Török László polgármester, a nyílt nap meghirdetője elmondta, az otthon gyermekeinek köszönhetően több magyar osztályt sikerült megmenteni a hajdúvárosban, ugyanis létszámhiány miatt felszámolás várt volna az ötödik, kilencedik osztályra, és az első osztályok sora is bővülhetett eggyel, a gyermekotthon kis lakóinak köszönhetően.

Nagyszalontán a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonban jelenleg több, mint hatvan Bihar megyei gyermek él, s bár lakhatási körülményeik megfelelőek, a Sarkadi úti, egykor kaszárnyaként használt épületeket felújították, szépen berendezték, azért a további bővítéshez és a mindennapi megmaradáshoz elkél minden segítség. Nagyszalonta vállalkozó rétege négy év óta rendszeresen részt vesz azon az adományesten, melynek kedvezményezettjei épp az otthon kis lakói. Idén is várják a jószívű embereket, az adományestet december 13-án, szombaton tartják a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

C. Patócs Júlia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!