ERDON Helyi hírek

2008.12.07. 14:37

A mese negyedikes szemmel

<p><P>Nagyvárad - Ötödik alkalommal szervezte meg a nagyváradi Pertinax Egyesület az Aranytoll -<EM> F. Diósszilágyi Ibolya</EM> elnevezésű meseíró emlékversenyt.</P></p>

Összesen mintegy 130 jelentkező IV. osztályos diák közül választotta ki a nagyváradi zsűri azt a mintegy 30 résztvevőt, aki ezen a hétvégén részt vett az Aranytoll nagyváradi döntőjén, nyilatkozta Tunyogi Katalin, a verseny főszervezője. A meseírást Romániában az összes magyarlakta megyében meghirdették, illetve határontúli versenyzőik is érkeztek Pestről, az érdi testvéritézmény, a Széchényi István iskola, illetve a testvéregyesületként a Pertinax-al kapcsolatban álló Párbeszéd egyesületen keresztül.

Újdonságok

Az első alkalommal még F. Diósszilágyi Ibolya ifjúsági írónő is részt vett a versenyen, később pedig az ő emlékére róla nevezték el az Aranytoll meseíró versenyt. Tunyogi Katalin azt is hozzáfűzte: az eddigi években a versenyszabályzat alapján minden résztvevő megyéből 2 gyermek vett részt a váradi döntőn. Helyileg lett meghirdetve, a versenyzők 8 szót kaptak, amit bele kellett foglalniuk meséjükbe, a kész alkotásokat pedig Váradon bírálta el a zsűri. Idén változott a szabályzat, a szervezők úgy döntöttek, hogy a megyékben résztvevő iskolák számával arányos számú gyermeket hívnak el a döntőre. Szombaton újabb 8 szót kaptak, amit meséjükbe bele kellett foglalniuk. Persze nem volt könnyű dolguk, hisz a zsűri ezúttal is gondosan szemelőtt tartotta, hogy a mese valóban mese és ne élménybeszámoló legyen, illetve az is fontos kritérium volt, hogy maguk az írók is szereplői kellett legyenek az alkotásnak. A díjkiosztó gálára ünnepélyes keretek között a Királyhágómelléki Református Egyházkerület dísztermében került sor. A szervezők a kétnapos rendezvény legkiemelkedőbb pillanatait is gondosan megszervezték, hiszen az oklevelek és ajándékok átadása mellett, melyet minden egyes versenyző kapott, a felkészítő pedagógusokat, versenyzőket és a vendégfogadó gyermekeket a Sweet Melody dzsezzbalett együttes, a Pertinax gyermekkórus, mesemondók, néptáncosok és bábszínészek szórakoztatták.

Nagy Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!