ERDON Helyi hírek

2008.11.06. 14:53

Szeminárium a szabványokról

<p>Bihar megye - A szabványokról azok hasznáról tartottak szemináriumot csütörtökön a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, különös tekintettel az építkezési szabványokra.</p>

A szemináriumon Jeni Toma a Romániai Szabványtársaság (ASRO) szakértője elmondta a jelenlévé meglehetősen csekélyszámú érdeklődőnek, hogy a hasonló ismertetők éves tevékenységi tervükben szerepelnek. Ismertette az általa képviselt intézmény történetét, tevékenységét. A hajdani Állami Szabványhivatal (STAS) 1998-ben vette fel EU ajánlásra a Szabványtársaság nevet és azóta függetlenként működik. Tagja a Nemzetközi szabványhivatalnak (ISO) és az Európai Szabványbizottságnak. A szabványok alkalmazása piaci követelmény. Manapság már nem kell feltétlenül román szbványt használnia egy romániai cégnek a termelésben, hiszen ha Kínai piacra dolgozik jobb, ha kínai szabvány szerint gyártja le a terméket, ha az EU piacra szánja, akkor pedig EU szabvány szerint, de valamilyen szbványra szükség van, azért is, mert az garantálja a termék minőségét, növeli az ügyfelek bizalmát, a cég versenyképességét és így tovább. Egyetlen "hártránya" van: a szabvány kidolgozása pénzbe kerül, tehát fizetni kell érte. Szinte minden területen létezik már többféle szabvány is. A menerdzsment területén manapság nálunk az ISO nemzetközi szabvány különböző formáit alkalmazzák a termelésben vannak akik az európauniós szabványra, mások a német szabványra (DIN) esküszenk, de nemrég kisűlt az egyik német szabványról, hogy semmivel sem több a románnál, csak drágább, és ott valószínűleg lelkiismeretesebben betartják, hangzott el a szemináriumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!