ERDON Helyi hírek

2008.11.11. 14:12

Mátyás király negyedikes szemmel

<p>Nagyvárad - Mátyás király Váradon címmel bemutató előadásra került sor a Matyi Műhely Bábszinházban. A darab érdekessége az volt, hogy egy negyedikes diák által írt történtetet vittek színre.</p>

Mátyás király emlékét számos legenda, mesés történet, közmondás őrzi, ennek ellenére kevés krónika szól Nagyváradot is érintő történetről. Meleg Attila, a Matyi Műhely Bábszinház vezetője erre alapozva egy kisiskolásoknak szóló mesepályázatot hírdetett, melyben a gyerekek feladata Mátyás király korának és személyiségének megelevenítése volt. A hetvenkét pályázó közül a nyertes az akkor még harmadikos Kemecsei Hunor meséje volt. Ezt a történetet vitte színpadra Meleg Attila Mátyás király Váradon címmel.

Az igazságos király

A nagyváradi vásárról szóló történetben az álruhába öltözött Mátyás király alakja körvonalazódik, aki egy pesti deák álruhájába bújva kér szállást a szegény kerámiakészítő házaspárnál, mely nem csak szállással, hanem étellel is ellátja. Hálából Mátyás elkíséri a nagyváradi vásárra, ahol többször is igazságot tesz, segít a szegény, de tisztességes embereken és fellép a magas adókat kiszabó várkatonával szemben. Visszatérve Pestre magához hivatja a házaspárt, akiket jóságukért gazdagon megajándékoz. A történet és a díszlet, ugyanakkor a bábszínészek alakítása is hűen idézi fel Mátyás, az igazságos király korát a néhol azonban vontatott előadás során. Az előadás után nagy tapssal köszönte meg az apró közönség a jelen lévő, velük egyidős Kemecsei Hunornak a remek történetet. A díszletet és kellékeket Lajtos Éva és Bányai Sz. Katalin tervezte és kivitelezte.

Bábszínészt keresnek

Meleg Attila, a bábszínház igazgatója az előadás után elmondta, nagy szükség lenne további bábszínészekre a nagyobb szabású előadások szervezése érdekében. Ezúton szeretnék felhívni a figyelmet, hogy várják az érdeklődők jelentkezését a 0726243150, vagy a 0746897655 telefonszámokon.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!