ERDON Helyi hírek

2008.11.06. 17:06

Lesz hulladéktározója Hargita megyének

<p>Hargita megye – 25 évre szóló megállapodást sikerült fedél alá hoznia Hargita Megye Tanácsának az AVE Harghita Salubritate Kft. hulladékgazdálkodási céggel. A dokumentum értelmében Hargita Megye Tanácsa vétójoggal rendelkezik a hulladékkezelési ár megállapításában, míg a megállapodás érvényes.</p>

A megállapodás értelmében az AVE vállalja a szétválogatott és újra nem hasznosítható hulladék tárolását a Cekend-tetői új tározóban. A létesítmény befogadóképessége gyakorlatilag elég arra, hogy a Hargita megyei, vagyis regionális szinten működjön az elkövetkező 25 évben. Így Hargita Megye Tanácsa megpályázhatja a rendelkezésre álló több mint 20 millió eurós támogatást.

Hargita és Kovászna megye tanácsa már három éve próbálja közös integrált hulladéklerakó rendszer kiépítését uniós támogatásból, amelyet Korodi Attila környezetvédelmi miniszter segítségével nyert meg a két megye. Ez az összeg a két megyére több mint 40 millió eurót tesz ki, amelyből egy-egy hulladéklerakó létesítenének a két megyében, azonkívül hulladékszelektáló munkapontokat is létrehoznának, valamint a létező környezetszennyező lerakók bezárását is ebből oldanák meg.

Ezek közül a legsürgetőbb a székelyudvarhelyi városi lerakó bezárása, mivel működtetése 2009. január 1-től nem lehetséges.

Hargita Megye Tanácsa régóta próbál megfelelő helyet találni a regionális hulladéklerakó létrehozására. Miután sorra megbukott a csíkdánfalvi, csíkszeredai, csíkszenttamási helyszínen való kivitelezés lehetősége, a megyei tanács utolsó pillanatban nagyvonalú ajánlatot tett a székelyudvarhelyi önkormányzat fele, hogy a tulajdonában levő területen – amely közel esik a Cekend-tetői lerakóhoz –,  adjon helyet hulladéktározó létesítésére. Az ajánlattételt nem követte megállapodás, mivel a székelyudvarhelyi önkormányzat jelentős mértékű beruházás és támogatás csomagot igényelt ellenszolgáltatásként.

Ennek következtében Hargita Megye Tanácsa és az AVE hulladékgazdálkodási céggel kötött megállapodást, a mai napon. A megállapodás értelmében a felek egy közös vállalat létrehozását tartották a legmegfelelőbbnek, amelyben a megyei tanács a részvények 49%-át fogja birtokolni és a 25 év alatt mindvégig vétójoggal fog rendelkezni a hulladékszállítás egységárának megállapításában. Így biztosítható, hogy a lakosság nem fog havonta növekvő árakkal szembesülni, mint ahogy egy magánvállalkozás esetében valószínű lett volna.

A megállapodás sikeréhez nagyban hozzájárul az is, hogy a megyei tanács két nappal ezelőtt meg tudott egyezni a máréfalvi helyi önkormányzattal, amely szerint tíz évre átengedi a megyei tanács ügykezelésébe a Cekend-tetőre vezető 4,5 kilométeres útszakaszt. Ennek értelmében Hargita Megye Tanácsa 25 centiméteres vastagságú úttöltést fog elvégeztetni az útszakaszon, lehetővé téve a hulladékszállító célgépek számára a hulladéklerakó megközelítését, valamint biztosítja a díjmentes használatot az AVE cég számára.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az utolsó pillanatban létrejött megállapodás azért értékelhető nagy sikernek, mert a székelyudvarhelyi hulladéktározót Románia európai uniós vállalásainak értelmében 2009. január 1-én be kell zárni. Remélhetőleg ez a változatot a Európai Uniós illetékes intézmények elfogadják és a megye mégsem marad hulladéklerakó nélkül, továbbá Hargita megye nem esik el az uniós támogatásoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!