ERDON Helyi hírek

2008.11.27. 09:54

Lakossági fórum a távfűtésről

<p>Nagyvárad - Szerda délután a várad-újvárosi RMDSZ körzetének választmánya lakossági fórumot szervezett. A rendezvény fő témája a távfűtés volt, melyről Szabó István, a Hőerőmű szakigazgatója beszélt.</p>

A rendezvény díszvendégei Delorean Gyula helyi tanácsos, RMDSZ-es szenátorjelölt, Csuzi István vállalkozó és Kállay László tiszteletes (egyaránt képviselőjelöltek) voltak. Bemutatkozásuk során valamennyien a választásokon való aktív részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet, hogy a romániai magyarság ne veszítse el mindazt, amit az elmúlt közel tizenkilenc évben kivívott magának. Szabó István, a Hőerőmű (CET) távfűtési igazgatója a rendezvény fő témájával kapcsolatban kifejtette: körülbelül két évvel ezelőtt a Helyi Tanács felhatalmazta a Hőerőművet arra, hogy készítsen egy tanulmányt  a hőenergia szolgáltatás nagyváradi stratégiájáról. A dokumentáció el is készült, azonban az előző városvezetés nem karolta fel az ötletet, s szép csendben elsüllyesztette az egyik igazgatósága irodai fiókjában. Az ügyben az idei helyhatósági választásokat követően történt változás, az önkormányzat új vezetőinek ugyanis tetszett a kezdeményezés, s a Helyi Tanács soron következő ülésén el is fogadták a jelentést. Jelenleg ott tart a folyamat, hogy készül az előtanulmány a fővezetékek átszereléséről, illetve az ehhez szükséges EU-s pénzalapoknak a lehívásához szükséges kritériumoknak a kidolgozásáról. A mostani önkormányzatnak köszönhetően sikerült megszerezni 56 milliárd ROL-t, melyből 380 méteren teljesen új vezetékeket fektettek le, illetve felújítanak néhány rossz állapotban levő hőkicserelő állomást.

Elegendő szén

Szabó István megnyugtatott mindenkit, hogy a fűtéshez elegendő mennyiségű szén áll a CET rendelkezésére. A Hőerőműnek egyébként 2013-ig van engedélye arra, hogy a jelenlegi formájában működjön. A szenet újból az almaszegi bányából szerzik be: az ott levő készlet 40-50 évre elegendő, s naponta akár 2500 tonna fütőanyagot lehet kitermelni. Ennek köszönhetően tehát Nagyvárad hőenergia ellátása nincs veszélyben, ráadásul így sokkal olcsóbb, mintha gázzal kellene fűteni (52 lej/gigakalória 120 lej/gigakalória helyett). Delorean Gyula mindehhez annyit tett hozzá: a környezetvédelmi előírások a Hőerőművet is arra kötelezik, hogy gipszgyárat létesítsen a felszabaduló kén-dioxid lekötése céljából. Ez EU-s alapokból fog megvalósulni, valószínűleg úgy, hogy két régi kazán lebontanak, s az új mellett szorítanak helyet a létesítménynek. A pénzforrásból a hőrendszer teljes felújítása is megtörténhet, s így kiküszöbölhetőek lesznek a mostani hőveszteségek. Ehhez azonban szükséges az is, hogy az egyéni fogyasztók rendszerei is rendben legyenek. Ennek egyik fontos eleme az ingatlanok külső borítású hőszigetelése, mely munkálatokra csakis szakembereket, hozzáértő tervezőmérnököket szabad felkérni.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!