ERDON Helyi hírek

2008.11.27. 10:28

Új kulturális portál létesült

<p>Nagyvárad - A Várad folyóirat legfrissebb számát, valamint a hasonló nevet viselő, újonnan létesült irodalmi portált, a www.varad.ro-t mutatták be szerda este, a nagyváradi Alma kávézóban.</p>

Az est performance-szal kezdődött, melyet Izsák Előd, a Partiumi Keresztény Egyetem grafika szakának gyakornoka mutatott be, s mely a dobókockák szimbolisztikája által leginkább az ember és a sors sajátos viszonyának megjelenítését célozta meg. E betekintést az alternatív művészet világába követte a folyóirat, valamint a portál tulajdonképpeni bemutatása, egy másik helyiségben. Szűcs László főszerkesztő elmondta, hogy a folyóirat új honlapja órák óta érhető el a neten, majd rövid ismertetőt tartott a legfrissebb szám tartalmából. Említést tett többek között Egyed Emese, Varga Melinda, Müller Dezső verseiről, Sall László prózájáról, s elmondta, hogy a folyóirat tartalmazza a közel egy éve készült interjút Ágoston Vilmossal – az egyiket a Törzsasztal azon műsorai közül, melyek miatt Traian §tef volt könyvárigazgatót románellenességgel vádolták. A folyóiratban olvasható többek között Fábián Sándor Tangenciák című írása, Zsidó Ferenc tanulmánya, Molnár Judit írása Dragomán György A fehér király című könyvéről, valamint dr. Budaházy István gyógyzserészettörténeti könyvének Szilágyi Aladár által írt bemutatója.

Adatbázis is

Később Antik Sándor keramikus, szobrász Szörtsey Gáborról írt esszéje kapcsán szólt a tragikus sorsú képzőművészről, aki „a sok siker mellett mégsem találta meg a maga útját...”.

Ezt követően Fazakas Márta és Karetka Adalbert szerkesztők mutatták be az új portált, melynek ötletgazdája Demeter Szilárd, arculattervezője pedig Némethy László. A portál főként a partiumi kulturális eseményeket mutatja be, s kép-, valamint hanganyagokkal adatbázisként is működik. Amint Szűcs László hozzátette: a napi sajtó sokszor nem tesz különbséget a kulturális események és „dilettáns dolgok” között, a fontosabb dolgok nemegyszer rejtve maradnak. Ezt is ellensúlyozni igyekeznek a portállal.

A bemutató Janó István, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség író-olvasó köre tagjának felolvasásával zárult.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!