ERDON Helyi hírek

2008.11.06. 13:24

Imre–napi tisztelgés Szent Imre előtt

<p>Bihar megye – Szerdán, november 5-én, Imre napján tartották a Szent Imre herceg előtt tisztelgő ünnepségsorozat első rendezvényét, Szentjobbon. A tavalyi Szent Imre–emléktúráról készült film rövidített változatát is levetítették. <A href="http://video.erdon.ro/video/32634/szent-imre---unnepseg-szentjobbon" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/video/32617/a-gorboc-neptanccsoport-szentjobbon" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Tavaly nyáron részletesen beszámoltunk arról a Milliniumi Szent Imre–emléktúráról, mely mintegy egy hónapon át tartott, s melynek során hagyományörző huszáregyesületek tagjai nagyjából 500 kilométert lovagolva Székelyföldtől a Partiumig „összekötötték” az államalapító királyunk fiának nevét viselő településeket. Bihar megyéből Bályok, Tóti, Micske, Szentjobb, Szalárd és Hegyközszentimre voltak a táborhelyek. A résztvevők között pedig ott volt a Szentjobbi Hagyományörző Huszáregyesület, mely a napokban zajló ünnepségsorozat „házigazdája”.

Koszorúzás, szentmise

Szerdán koraeste a huszárok Szentjobb több utcáján végiglovagoltak, és megkoszorúzták azt a kopjafát is, melyet a település melletti Nyulas erdő szélén álló 400 éves tölgyfa árnyékában állítottak tavaly augusztusban, a milleniumi év alkalmából. Már jól besötétedett, mikor a római katolikus templomban megkezdődött a szentmise, melyet Szabó Ervin tisztelendő – még halottak napja vonzásában – az elhunyt papok, kántorok és egyházi alkalmazottak lelki üdvéért, illetve a huszáregyesület megáldására ajánlott. A lelkész egyebek mellett közösségi összefogásra szólított, Petőfit idézve: „A porszemet, mely csak magában áll,/Elfúja egy kis szellő, egy lehellet;/De hogyha összeolvad, összenő, ha/A porszemekből szikla alakúl:/A fergeteg sem ingathatja meg!” (Erdélyben)

Hagyományörző huszárok

Az ünnepség a plébánian folytatódott, ahol a templomból átvonultaknak Zatykó István polgármester beszélt a huszárság történetéről, emlékeztetve, hogy a második világháborúban bizonyosodott be végképp, hogy a modern hadviselés túllépett a huszárság intézményén. Attól  kezdve már csak ünnepségek alkalmával kapnak szerepet a hagyományörző huszár csapatok. Ilyen céllal alakult 2005-ben a szentjobbi is, mely az egyetlen ilyen Marosvásárhelytől nyugatra Erdélyben.

Filmvetítés, néptánc

Következett annak a filmnek a levetítése, melyet a tavalyi lovastúráról készítettek, s melyet a Duna TV több részletben vetített, most természetesen a rövidített, mintegy félórás változatot láttuk.A filmkockák – a közbeszólásokból ítélve – szép emlékeket elevenítettek fel a jelen lévő huszároknak, a többi néző akkor élénkült meg igazán, amikor a film vége felé hazai tájakon pásztázott a kamera, és ismerős arcok tűntek fel. Végezetül a micskei Görböc néptánccsoport  lőrincrévi és gyimesi táncot mutatott be. A rendezvénysorozat további programja: csütörtökön Micske, pénteken Hegyközszentmiklós, szombaton Szalárd, vasárnap Hegyközszentimre a helyszín.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!