ERDON Helyi hírek

2008.11.05. 13:24

Elgázolta és cserbenhagyta

<p>Bihar megye - Súlyos kimenetelü közlekedési baleset történt kedden este fél kilenc tájban a 19-es országúton, Újfegyverneknél: egy berettyófarnosi 15 éves lányt elgázolt egy személyautó, aminek vezetője megállás nélkül továbbhajtott.</p>

A lány leszállt egy buszról, s annak háta mögött próbált meg átkelni az úttesten, amikor a Nagyvárad irányába tartó jármű elütötte. Súlyos sérülésekkel vitték kórházba az áldozatot. A helyszínelő rendőrök az elvégzett mérésekből és a szemtanúk meghallgatásából gyorsan képett alkottak a történtek körülményeiről, s egyre szűkítették a gyanúsítottak körét. Szerdán délben azonosították, s őrizetbe is vették 24 órára az érvölgyi 25 éves M. A.-t., bihari rendszámu gépkocsijának az eleje jobb oldalon meg van ütve. Kiderült: a fiatalember megijedt, azért hajtott tovább a baleset helyszínéről, s abban reménykedett, hogy elég sötét volt ahhoz, hogy ne tudják azonosítani. Otthonából vitték a rendőrségi zárkába a gyanúsítottat, s letartóztatását javasolták gondatlanságból elkövetett súlyos testisértés és a baleset helyszínének elhagyása, a rendőrség értesítésének elmulasztása jogcímén.

A cserbenhagyás bűncselekmény

A közlekedésrendészek emlékeztetnek: az áldozatot követelt baleset helyszínének elhagyása a rendőrség értesítése nélkül súlyos bűncselekménynek számít, s a gépkocsivezetőnek ilyen esetekben akkor is felelnie kell a bíróság előtt, ha az áldozat volt a hibás a történtekért. Vannak olyan esetek is, amikor a felek a helyszínen megegyeznek, s az áldozatok bizonyos pénzöszegért elállnak a feljelentéstől, később azonban meggondolják magukat, a gyógyulásuk időtartamát igazoló törvényszéki orvosi jelentéssel elmennek a rendőrségre, s akkor a gépkocsivezető nagy bajba kerül. A hatóság ezért azt tanácsolja: ne mulasszák el értesíteni a rendőrséget, ha balesetben érintettek, mert 2-7 év közötti szabadságvesztést kockáztatnak a vonatkozó törvények értelmében. Ugyanilyen mértékü büntetés róható ki azokra is, akik a helyszínt próbálják "megkozmetikázni" a történtek után, s megpróbálják eltüntetni a nyomokat.

Kivételes esetek

Nem minősül bűncselekménynek, ha speciális megkülömböztető jelzéssel ellátott jármű küldetés közben érintett balesetben, s csak a küldetés végrehajtása után jelentkezik a rendőrségen, ha az autós más jármű hinyában maga viszi kórházba az áldozatot, ott leadja az adatait, majd azonnal visszatér a történtek helyszínére.

Zámbó Sipos Mónika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!