ERDON Helyi hírek

2008.11.09. 15:04

Egyetemek közötti együttműködés

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Állami Egyetem és a Debreceni Egyetem professzorai és hallgatói gyűltek össze szombaton a váradi felsőoktatási intézményben egy tudományos konferenciára.</p>

Elsősorban a geotermális energia felhasználása volt a legfőbb témája annak a tudományos konferenciának, melyet főleg nagyváradi, debreceni, bukaresti és kolozsvári résztvevőkkel szerveztek szombaton a Nagyváradi Egyetemen. A PHARE CBC határokon átívelő program még 2006 december 1-én keződött, nyilatkozta Bittenbinder Mária, az egyik szervező. Célja, hogy közvetlenebb és szorosabb kapcsolat alakuljon ki a két határmenti egyetem, a váradi és a debreceni intézmény között. Az egynapos konferencián a résztvevők különböző kutatási eredményeket mutattak be és előadásokat tartottak nem csupán a geotermális energia, de a napenergia és szélenergia felhasználásának módszereiről is.

A mintegy 50 résztvevő jelenlétében megtartott tanácskozáson jelen volt Cornel Antal nagyváradi rektor, aki egykor maga is részt vett hasonló kutatásokban, valamint Teodor Maghiar professzor, a program vezetője. De részt vett a megbeszélésen több nagy tiszteletnek örvendő magyarországi professzor is, akik közül Lovas István, a Magyar Tudományos Akadémia tagja már több esetben tartott előadásokat a váradi hallgatóknak. A konferencia nagyszerű alkalmat biztosított a résztvevőknek a további együttműködés megtervezésére.

Nagy Anikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!