ERDON Helyi hírek

2008.11.28. 12:10

Egyelőre nem nőtt a munkanélküliségi mutató

<p>Háromszék - A gazdasági válság ellenére Háromszéken csökkent a munkanélküliség, az októberben jegyzett 7,13-ról 6,58 százalékra.</p>

Ez azonban nem jelenti azt, hogy megyénkben nem voltak elbocsátások. Kelemen Tibor, a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója elmondta, a leadott fizetési nyilatkozat szerint szeptemberben a működő 4167 cég összesen 51.773 személyt foglalkoztatott, októberben viszont 920 alkalmazottal kevesebb szerepelt a statisztikákban. Igaz 59 cégről nem tudni, hogy mi történt vele, Kelemen úgy véli valószínűen megszűntek, csődbe mentek. A hiányzó 920 munka nélkül maradt személy sem fordult még a hivatalhoz munkanélküli segélyt igényelve. Az elkövetkező időszakban azonban 369 személyt bocsátanak el a háromszéki cégek, ehhez még hozzájön mintegy 400 az építőiparban és mezőgazdaságban foglalkoztatott akik a téli időszakban munka nélkül maradnak. Kelemen szerint, ha a gazdasági válság még jobban begyűrűzik, akkor újabb 3-600 személy válhat állástalanná a kisebb, megrendelés nélkül maradó cégektől.

Szeptemberben Kovászna megyében 1104 lej volt a bevallott átlag bruttó jövedelem, míg a nettó 988 lej. Ez jóval az országos szint alatt van. A statisztikai adatok szerint a nettó átlagbér 1296 lej volt. Az elmúlt hónapban valamivel több mint 767 ezer lejt fizetett ki a Kovászna megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal munkanélküli segélyként. Jelenleg 1416 személy jogosult a támogatásra, és 4621-en vannak a hosszú távú munkanélküliek, akik már nem kapnak segélyt.


 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!