ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 08:07

Templomfelújítás Lázáriban

<p>Szamár megye - Ft. Csűry István megbízott püspök hirdet igét a lázári templom hálaadó istentiszteletén.</p>

— Megsüllyedt a lázári református templom délnyugati oldala — számolt be Képíró Gyula református lelkész. — Alá kellett ásni a falakat, ki kellett venni a padokat, alá kellett támasztani végig 25 méter hosszúságban a templom falazatát. Kijavítottuk a repedéseket, behálóztuk a falakat, és azokat bevakoltuk. Három vasgerendával összefogtuk a templom tetőszerkezetét. Átfestettük a padokat, a szószéket és a templom bútorzatát. A 25 ezer lejes munkálatot a 440 lelkes gyülekezet adományaiból végeztük. Ezt a pénzösszeget három év alatt gyűjtötte össze a presbitérium.
Régi templom
A templom középső része hatszáz éves, a mai formáját kétszáz éve nyerte el, a templomtorony 2010–ben lesz kétszáz éves. Van egy 120 éves kisharang. A reformáció előtt épült templom egy része a Németi grófok temetkezési helye volt. Lázárinak mindig is voltak földbirtokosai, például a Gulácsy család, a Karnavodai család. Az egyházközség nőszövetsége nőszövetségi zászlót avat Gulácsy Anna emlékére, aki 1723–ban egy aranyozott tányért adományozott az egyházközségnek. Ez az úrvacsorai tányér az egyházközség ma is használt jelentős kegytárgya. A zászlóavató ünnepség november 16–án lesz, amikor Csűry István megbízott püspök — aki apai ágon lázári származású — hirdet igét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!