ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 10:32

Pichl Wenzel-est a Barátok templomában

<p>Bihar megye - A három hajdan Váradon működő zeneszerző közül ezúttal Pichl Wenzel kompozícióiból kaptunk ízelítőt. Fellépett a Pichl Wenzel Trió és a Varadinum Vonósnégyesből három tag. <DIA alt="Pichl Wenzel-est 2008.10.09" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Pichl_Wenzel_est_2008_10_09/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pichl Wenzel-est 2008.10.09" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Pich Wenzel (1741-1805) hegedűművész, zeneigazgató és író kompozícióiból hallgattunk meg három triót. A jeles cseh alkotó a jezsuita kollégiumban kezdte tanulmányait, Prágában hegedűs a Szent Vencel jezsuita szemináriumban, egyben filozófiát és teológiát is tanul. 1764-ben Patachich Ádám püspök alkalmazza a Dittersdorf által vezetett harmincnégy tagú együttes első hegedűseként és igazgató-helyettesként 1769-ig, a zenekar megszűnéséig. Nagyváradon latin librettokat ír, melyeket Dittersdorfnak ajánl megzenésítésre. Számatalan művet komponál: szimfóniákat, koncerteket, versenyműveket, szerenádokat, vonósnégyeseket. Többek közt 45 vonóstriót is. Stílusa a kései és magasrendű barokk, ugyanakkor felfedezhetők Joseph Haydn középső alkotó periódusának sajátos stílusjegyei is. Utolsó éveiben a szakrális zene felé fordul érdeklődése. Ő egyben a bécsi hegedűiskola egyik megalapítója.
Három trió
A Barátok templomában szerda este elhangzott az op.4 Hat triója közül az első három, a C-dúr, az F-dúr és B-dúr. Az 1785-ben, Párizsban komponált háromtételes triók Mozart stílusára emlékeztetnek. A C-dúr és az F-dúr triót a 2006-ban alakult Wenzel Pichl trió adta elő, melynek tagjai Costin Éva, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta. A harmadik triót Tokaji Ágnes, Thurzó Sándor József és dr. Marcu Sikes Ágnes játszotta. Mindhárom triót az előadók nagyon megnyerően, hangulatkeltően tolmácsolták. Felszínre hozták a mű kifejezésgazdag harmóniáit valamint a triókban megjelenő változatokat is színesen tolmácsolták. Kiemelkedő volt Costin Éva hegedűjátéka, aki már a múltkor megszólaltatott Haydn versenyműben is remekelt. Október 19-én vasárnap 19 órakor a Szent László templomban Karl Dietters von Dittersdorf művészetéből kapunk ízelitőt.
Tuduka Oszkár

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!