ERDON Helyi hírek

2008.10.29. 12:14

Nincs pénz ajándékjegyekre

<p>Bihar megye - Szerdán reggel a nagyváradi városháza elé vonultak a tanügyben dolgozó nem oktató személyzet tagjai, akik az idén nem folyósított juttatásaikat követelték. <A href="http://video.erdon.ro/video/31981/t--ntetett-a-tan--gyben-dolgoz---nem-oktat---szem--lyzet" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A tíltakozó megmozdulást a Bihar Megyei Tanügyben Dolgozó Nem Okatatói Személyzet Szakszervezete (BNTDNOSZSZ), illetve a CNSLR Fratia Szakszervezet Bihar megyei részlege szervezte. A tíltakozók tíz órára gyűltek össze a városháza előtt, a két szakszervezet nevével ellátott transzpartenseket feszítettek ki és várták, hogy a polgármesteri hivatal valameyik képviselője átvegye tőlük az Ilie Bolojan polgármesternek címzett petíciójukat. Dan Bonca a BNTDNOSZSZ elnöke a helyszínre érkező újságíróknak elmondta, hogy akciójuk kiváltó oka az, hogy az idén egyszer sem kapták meg az ún. ajándékjegyeket, továbbá követelik, hogy ők is kapják meg a közsállítási utazási kedvezményt, amelyet a tanárok, pedagógusok megkapnak. Különösen nehezményezik azt, hogy - elmondásuk szerint - az ország összes megyeszékhelyén kiadták az idén az ajándékjegyeket ennek a dolgozói csoportnak, csak Nagyvárad a kivétel etekintetben. A petícióban ezeknek a járandóságoknak a kiegyenlítését követelik, illetve azt, hogy a jövő évi költségvetésbe a helyi tanács a fentebb említetteken kívül foglalja bele többek között a tanügyben dolgozó nem oktatói személyzet - felvigyázók, gondozók, szakácsok, szerelők stb. - béreinek ötven százaklékos emelését, az ő fizetésüket is igazítsák a minimálbérhez, lévén, hogy bérük esetenként nem éri el az országos minimálbér szintjét, továbbá a veszélyességi pótlék és a vakációs pótlék odaítélést. A tíltakozók petíciójukban leszögezik, hogy amennyiben a városvezetés nem oldja meg "civil felelősségtudattal"a jelzett problémát, akkor az elégedetlenkedők sztrájkba lépnek.  A tíltakozók több mint fél órát várakoztak a városháza épülete előtt, a szakszervezeti vezetők pedig az épület előcsarnokában, amikor megjelent Biró Rozália alpolgármesterasszony és átvette tőluk a beadványt.

A mintegy ötven tíltakozó között feltűnt Orlando Balaş, Ilie Boljan polgármester tanácsadója, aki az Erdély online kérdésére válaszolva elmondta, hogy sajnálja, hogy a város nem tudja megadni ennek a dolgozói csoportnak az ajándékjegyeket, de nincs elegendő pénz még az infrastrukturális fejlesztésekre sem. „Ha a régi városvezetés nem dobott volna ki mintegy 47 milló eurot luxusvillamosokra, akkor most lenne pénz erre is”, tette hozzá Balaş. Biró Rozália alpolgármesterasszony, mielőtt átvette volna a tíltakozók petícióját, az Erdély onlinnak elmondta, hogy emberileg érthető, hogy ezek a dolgozók több juttatást követelnek, hiszen fizetésük nagyon alacsony, ellenben a városi költségvetés nem enged meg több kiadást. Hozzátette: a kormány borzasztó könnyen szabja meg azt a jogosultságot, amelyet aztán nem ő, hanem az önkormányzat kell pénzügyi teherként viseljen. A városháza előcsarnokában a tíltakozó szakszervezetek vezetőivel beszélgetve Biró Rozália kijelentette: jelenleg az önkormányzat költségvetése annyira szűkös, hogy kórházak, oktatási intézmények felújítási munkálatait kellett félbehagyni.  Kifejtette azon véleményét, hogy legjobb esetben jövőre adhat a város ajándékjegyeket.

Majd jövőre

Ioan Marfici a CNSLR Fratia megyei vezetője elmondta a polgármesterasszonynak, hogy az idén csak a tavalyról elmaradt ajándékjegyeket kapták meg, ráadásul ezen dolgozók munkakörülményei nem kielgítőek. Marfici kiemelte: ezek az emberek ugyanolyan körülmények között dolgonak, mint az oktatói személyzet, ellenben ők 2007 óta nem kaptak fizetésemelést.

Hozzátette, hogy a kollektív munkaszerződés kimondja, hogy a tanügyben dolgozó összes dolgozónak járnak a számukra megítélt juttatások, viszont a nem oktató személyzet mégsem kapja meg ezeket, ami véleménye szerint diszkrimináció. Biró Rozália átvette a petíciót a tíltakozóktól, és azt ígérte, hogy Ilie Bolojan polgármesterrel és Gheorghe Carp alpolgármesterrel elemezni fogja az abban foglaltakat, de azt elmondta nekik, hogy az idén már szinte biztos, hogy nem tudják megadni nekik az ajándékjegyeket és a további kedvezményeket. A felek megegyeztek abban, hogy hétfőn tizenkét órakor felkeresik Biró Rozália alpolgármesterasszonyt és folytatják az egyeztetést.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!