ERDON Helyi hírek

2008.10.07. 16:06

Még szigorúbb állatartási szabályozó

<p>Nagyvárad - A Polgármesteri Hivatal a macskatartókra is ki akrja terjeszteni módosítani szeretné azt a szabályzatot, mely eddig a magán- és jogi személyek kutyatartására vonatkozott, úgy hogy hasonló kötelezettséggel illessék a macskatartókat is.</p>

A változtatást azért szorgalmazzák, mert a közelmúltban több bejelentés is érkezett nagyváradi lakótársulásoktól, a tömbházlakásokban nevelt macskák miatti kellemetlenségeket panaszolva. A legkiemelkedőbb bejelentés 2008 augusztus 12.-én érkezett a polgármesteri hivatalhoz a Teiului lakótársulástól. Ennek és a többi riasztásnak a következményeként a hivatal Műszaki Igazgatósága szakjelentést készített, melyet szeptember 3.-án benyújtott a nagyváradi Helyi Tanácshoz. A tanács ezért módosítani kívánja az eddig kutyákra vonatkozott szabályzatot olymódon, hogy az ebek tartásához hasonló követelmények vonatkozzanak a macskatartókra is.

Közvita lesz

Az új szabályzat magába foglalná a tömbházban vagy társasházban élő macskatartókat is, melyek csak a következő feltételekkel tarthatnának állatot: a macska tartásához a lépcsőház lakóinak két harmada írásos beleegyezéssel kell hozzájáruljon, úgy, hogy a két harmados többség tartalmazza az állattartó közvetlen szomszédait is. A lakótársulásnak jogában áll, ha szükséges, pénzösszeget megszabnia a lépcsőház tisztántartására, az ott élő macskák miatt. A macskatartókra ugyanúgy vonatkoznak majd a bírságok, mint a kutyatartókra. Bírságot csak az illetékes szervek, az Állategészségügyi Igazgatóság, a belügyminisztérium vagy a nagyváradi polgármesteri hivatal szabhat meg. A szabályzat módosítását a helyi tanács október 13-án, 14 órától a polgármesteri hivatal nagytermében közvitára bocsátja. Ha  a Helyi Tanács a módosítást megszavazza, elfogadásától számított 30 napon belül életbe lép, s egyúttal érvényteleníti az 502/2006-s tanácsi határozatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!