ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 13:12

Körkép november elseje előtt

<p>Nagyvárad - A virágüzletekben és a piacokon már jónéhány napja megjelentek a koszorúk, mécsesek. A vár melletti nagypiacon tán soha nem volt még ekkora a kínálat, viszont még kevesen vásárolnak. <A href="http://video.erdon.ro/video/31931/k--rk--p-halottak-napja-el--tt" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Az egyik Decebal sugárúti virágüzletben az eladó készségesen mutatja meg a kínálatot: krizantémok, koszorúk, gyertyák és mécsesek, különféle árakban, méretekben. MInt megtudtuk, főleg a cserepes krizantémoknak kelendőek, ezekből már alig van. Egy cserép ára 3 és 8 lej közötti. A nagy, 15 lejes temetői mécsesek szintén jól fogynak, tudtuk meg. A művirágból készült koszorúk ára 20 és 60 lej közötti, s természetes koszorút is készítenek, de csak megrendelésre. Ezek jóval drágábbak, akár 200 lejbe is kerülhetnek, s egy óra alatt készülnek el.

Elemes mécsesek

A Decebal piacon is van miből válogatni. Szinte minden második standnál árulnak temetői mécseseket, gyertyákat. A mécsesek ára 1,5 lej és 5 lej közötti, gyertyákat már darabonkénti 30 baniért s kapni. Az egyik standnál elektromos mécsest árulnak, mely 15 lejbe kerül, és elemmel működik.

Ezen a piacon inkább műkoszorúkat láttunk — ezek között is vannak tucattermékek, melyek olcsóbbak, s egyedi koszorúk, melyekért többet kérnek. Az árak 3 lejnél kezdődnek, de vannak 40 lejesek is. „Élő” koszorúkat itt is csak rendelésre készítenek, egyik napról a másikra, tudjuk meg. Az egyik piaci vállalkozó hölgy, aki egyúttal eladó is, elmondja: az emberek ezekben a napokban inkább olcsóbb koszorúkat, csokrokat vásárolnak, leginkább, mert úgy gondolják, úgyis ellopják a sírokról. Viszont elsején már többen vannak, akik nem a pénzt nézik, s különleges, drága koszorút vásárolnak. A krizantémcsokrok ára 2 lejnél kezdődik, a cserepeseké pedig 8 lejnél. „Öt éve még szokás volt rózsát venni halottak napjára, de most már inkább csak krizantémokat vásárolnak” — mondja.

Mohakoszorúk

A műkoszorúk közepette az egyik árusnál mohából és szárított virágból készült szerény kis koszorúkat láttunk. „Sajnos ezeket nemigen veszik. Talán mert nem tartanak soká, megeszi őket az idő...”, mondja az árus.

A vár melletti nagypiac előtt legalább száz méteren át sorakoznak kétoldalt az árusok. Krizantémok, gyertyák, mécsesek, koszorúk minden mennyiségben találhatók itt. Nagy a választék a tobozból, mohából, szárított virágból készült koszorúkból is, és láttunk kicsi és nagy cserepes tujákat is, a legolcsóbbak 10 lejbe kerülnek. Bírják a hideget, a szárazságot, akár egyméteresre is megnőhetnek és „nálunk is többet élhetnek”, tudjuk meg. A legolcsóbb krizantémcsokrok 1,5 lejbe kerülnek, de lehet kapni gyökeres virágokat is műanyagpohárban, mindössze 1 lejért. Amint az egyik árustól megtudjuk, az árak ugyanazok, mint tavaly, a vevők száma viszont kisebb. „Persze lehet, hogy csak azért tűnik úgy, mert sokkal többen vagyunk, mint egy évvel ezelőtt” – teszi hozzá.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!