ERDON Helyi hírek

2008.10.01. 09:29

Kiterjesztik Nagyvárad belterületét

<p>Nagyvárad - Nagyvárad Helyi Tanácsa a legutóbbi ülésén jóváhagyta a város belterületének kiterjesztését. Előzőleg Ilie Bolojan polgármester taglalta e határozat fontosságát, amit az ellenzék is támogatott.</p>

Egy város belterületét (intravilan) a külterület (extravilan) irányában az övezeti városfejlesztési terv (PUZ) alapján lehet bővíteni. Nagyvárad általános városfejlesztési tervét (PUG) 1995-ben hagyták jóvá, amelyet 2001-ben aktualizáltak. Az 1995-ös terv szerint Nagyvárad 11.556 hektár területet foglalt el, ebből 7252 hektár belterület és 4304 hektár külterület volt. A 2001. évi időszerűsítés nyomán a belterületet 7719 hektárra növelték a külterület terhére, amely 3837 hektárra zsugorodott. Ezt követően az évek során mintegy 150 hektárnyi területet csatoltak a város belterületéhez az időközben elkészített övezeti városfejlesztési tervek alapján. Egyébként a belterülethez való csatolást, illetve a házhelyek kiparcellázást egy 2007-ben hozott helyi tanácsi határozat szabályozza. Jelenleg is hasonló regionális városfejlesztési terveken dolgoznak, hogy kielégítsék elsősorban a lakosság építkezési igényeit. Mindez újabb 68 hektárnak a belterülethez való csatlakozását jelentené.

A polgármester érvei

Ilie Bolojan polgármester a szeptemberi helyhatósági ülésen ismertette a tanácsosokkal azt, hogy a fizikai személyek mellett az ingatlanügyletekkel foglalkozó jogi személyek is kültelkeket vásárolnak fel, hogy felparcellázák azokat, miközben nem biztosítják a jövendő ingatlanokhoz az infrastruktúrát. Mindez oda vezet, hogy az érintett személyek a Polgármesteri Hivataltól várják az infrastruktúra kiterjesztését, miközben a város feladata a már lakott területeknek a vízzel, csatornázással és egyéb szolgáltatásokkal való ellátása. A polgármester szerint közvitára kell bocsátani azt a javaslatot, miszerint a belterület kiterjesztésekor az infrastruktúra fejlesztéséhez járuljanak hozzá az érintettek is.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!