ERDON Helyi hírek

2008.10.29. 07:56

Halasszák el az autonómia-népszavazásra vonatkozó határozattervezet megvitatását

<p>A székelyföldi megyei jogú városok és megyei tanácsok vezetői sepsiszentgyörgyi rendkívüli tanácskozásukon megerősítették a Székelyföld területi autonómiája iránti elkötelezettségüket, de az autonómia-népszavazásra vonatkozó határozattervezet megvitatásának elhalasztását javasolják.</p>

Ez ügyben november 11-én Gyergyószentmiklósra megbeszélésre hívják a Székely Nemzeti Tanács elnökét. A két megyei elnök és a négy polgármester elemezte az autonómia népszavazás kérdését és ennek következtében megállapították, hogy a települések jelentős részén nem indítványoztak népszavazást, továbbá azt a tényt is, hogy a benyújtott határozattervezet nem tesz eleget az érvényességhez szükséges jogi követelményeknek, ezért javasolják a határozattervezet megvitatásának elhalasztását. Ugyanakkor, a jelenlevők támogatják Olténia regionalizálását is, beleértve az illető térség minél szélesebb körű autonómiáját, a „Székelyudvarhelyen is ugyanolyan autonómiára van szükség, mint Caracalon” elvnek megfelelően.

A székelyföldi megyei jogú városok és megyei tanácsok vezetői ugyanakkor tárgyaltak Kovászna és Hargita megyék egyesítésének lehetőségéről. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a két megye egyesítésének ötlete már tavaly felmerült, a tusványosi szabadegyetemen. Mint fogalmazott, nem a történelmi Székelyföldről van szó ez esetben, vagy ennek területi autonómiájáról, de ezáltal felkerülne Románia térképére Székelyföld megye. Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor kiemelte, ez, a jelenlegi törvények értelmében egy járható út, de alaposan elemezni kell a két megye egyesítéséből származó előnyöket és hátrányokat. Erről is tárgyalni fognak a Székely Nemzeti Tanács vezetőségével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!