ERDON Helyi hírek

2008.10.12. 12:56

Emlékezés a tizenkét mártírra

<p>Nagyvárad - Vasárnap délelőtt a váradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Bihar Megyei RMDSZ szervezésében megemlékezésre és koszorúzásra került sor a Szent László templom falán elhelyezett emléktáblánál.</p>

A nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a Bihar Megyei RMDSZ hagyományosan minden évben megemlékezik arról a tizenkét mártírról, akik 1944. október 12-én ellenszegülve a visszavonuló fasiszta alakulatok parancsának, életüket áldozták a központi Körös-híd felrobbantásának megakadályozásáért.  A vasárnap délelőtti koszorúzáson a szervezőkön kivül több tucatnyi magyar anyanyelvű váradi polgár vett részt, akik közt ott voltak három mártírnak (Béres Sándornak, Simonovits Jánosnak és Hant Eleknek) a leszármazottjai is. Az egybegyülteket Pásztai Ottó egyesületi elnök köszöntötte, a hatvannégy esztendővel ezelőtt történtekre emlékeztetve őket. A második világháború értelmetlen öldöklésének a vége felé jártunk, amikor 1944. október 12-én a visszavonuló német egységek aláaknázták Nagyvárad összes hídját. Boér Péter tanár tartalékos tisztként, mint idős népfelkelő a társaival együtt- akik mind Várad, illetve Bihar szülöttei voltak- a Szent László téri Körös-híd őrzésével volt megbízva. Miután a híd felrobbantására kapott parancsot nem hajtották végre, illetve azt meg akarták akadályozni, a németek mindannyiukat legépfegyverezték a híd Bémer téri oldalán. "Az emlékezet véges, s ma már csak kevesen vagyunk a történténelmi tanúságtételre. Éppen ezért hajtjuk meg tisztelgésként az elismerés fájadalmas zászlaját, s főhajtással, kegyelettel adózunk mártír emléküknek", hangzott el a beszédben.

Koszorúzás

Ezt követően a jelenlevők közül többen koszorúkat helyeztek a Szent László templom falán található emléktábla mellé. Örvendetes, hogy Biró Rozália alpolgármester, valamint a Bihar Megyei RMDSZ-nek, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének, a Szent László plébániatemplom közösségének, a helyi önkormányzat RMDSZ frakciójának, az újvárosi RMDSZ-szervezetnek, a Partiumi és Bánsági Emlékhely és Műemlékvédő Társaságnak és a Történelmi Vitézi Rend ausztráliai Új Dél Wales-i tagozatának a képviselőin kivül több magánszemély is élt ezzel a lehetőséggel.

A tizenkét hősi halott névsora a következő: Bereczky Sándor 47 éves kőműves, Béres Sándor 52 éves nyomdász, Boér Péter 51 éves tanár, Gurzó Imre 52 éves szakmunkás, Hant Elek 51 éves asztalos, Huszár István 48 éves szakaszvezető, Katona József 50 éves ácsmester, Krammer Ferenc 51 éves asztalos, Nagy Gyula 51 éves telekkönyv vezető, Seres János 49 éves révi földműves, Simonovits János 50 éves üzemlakatos és id. Szíki Gyula jákóhodosi földműves.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!