ERDON Helyi hírek

2008.10.27. 12:40

Búcsút intett politikai pályafutásának

<p>Nagyvárad - Dr. Pete István közgazdász, ex-szenátor hétfőn végérvényesen búcsút intett politikai pályafutásának. A volt honatya kilenc évig az Állami Számvevőszék vezetőtanácsának a tagja lesz.</p>

A Bihar Megyei RMDSZ székházában lezajlott sajtótájékoztatón dr. Pete István bejelentette: az új poziciójából fakadó összeférhetetlenségi kritérium miatt az elmúlt héten kilépett az RMDSZ-ből, lemondott szenátori tisztségéről és a parlamenti jegyzői posztjától is megvált. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaságtani karán azonban továbbra is tanítani fog, mivel ezt a törvény is lehetővé teszi. Mintegy mérleget vonva honatyai tevékenysége fellett, kifejtette: az elmúlt nyolc esztendőben több mint negyven törvénykezdeményezést nyújtott be, melyek közt egyaránt voltak új törvényjavaslatok és jogszabály-módosítások is. Ezeknek körülbelül a huszonöt százalékát fogadta el a parlament, mely számarányt a volt szenátor nem kivánta kommentálni, ugyanis megitélésében nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Megszavazott indítványai közül kiemelkedő jelentőségűeknek  nevezte az agrártámogatásokról szóló 2001-es kerettörvényt, valamint a közbirtokossági törvényhez csatolt kiegészítéseit. Mint kiderült, személy szerint a liberális politikusokkal működött együtt a legtöbbet és a legeredményesebben, meglátásában pedig az RMDSZ-frakció egy jól felkészült csoportot alkot a szenátusban.

Néha váltani kell

Dr. Pete István elégedetlenségét fejezte ki  viszont azzal kapcsolatban, ahogyan önmaga tevékenységét reklámozta. Bevallotta: utólag visszatekintve a történetekre, most már úgy gondolja, hogy talán hasznosabb lett volna, ha gyakrabban lép a sajtó nyilvánossága elé. Elmondása szerint egyébként a politikai életből történő távozásában nagy szerepet játszott, hogy nem ért egyet az egyéni kerületes választórendszerrel, valamint az, hogy a közelmúltban egy bonyolult műtéten esett keresztül, kizárólag a váradi vasutaskórház felkészült orvosgárdájának köszönheti azt, hogy életben maradt. "A közösség érdekében kifejtett honatyai tevékenységem szép emlékeket hagy bennem, azonban az emberek életében néha eljön egy olyan pillanat, hogy váltaniuk kell. Át kell engedjék a helyüket a náluknál fiatalabbaknak, az új arcoknak. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kivül hagyni, hogy egy közgazdász szempontjából az Állami Számvevőszék vezetőtanácsában betöltött tisztség a szakmai előremenetel csúcsát  jelenti", fogalmazott a volt szenátor. Dr. Pete István szenátori helyét Szentmiklósi Zoltán agrármérnök, a 2004-es Bihar megyei RMDSZ-lista következő helyezettje fogja átvenni a parlament felsőházában.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!