ERDON Helyi hírek

2008.10.24. 18:04

Az elfeledett mártírra emlékeztek

<p>Nagyvárad - „Egy tollvonás volt minden bűne” – Szacsvay Imre kivégzésének évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésre került sor a mártír szobránál.</p>

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Partium Alapítvány és a Magyar Országgyűlés Jegyzői Kara Szacsvay Imre kivégzésének évfordulóján ünnepi megemlékezést szervezett. Beszédet mondott Lakatos Péter parlamenti képviselő és Török Zsolt, a Magyar Országgyűlés jegyzője. A lassan tizedik éve rendszeresen megszervezett Szacsvay-emléknapra októberben kerül sor, mely hónap kettős emléket őríz. „Október az a hónap, melyben a magyar nemzet sorsát döntően befolyásoló eseményről emlékezünk meg. Jó alkalom ez végiggondolni mi mindent élt át nemzetünk és napjainkban is milyen veszélyek leselkednek” – mondta ünnepi beszédében Lakatos Péter parlamenti képviselő.

A széthúzás veszélye

A legnagyobb veszély a széthúzás, a közöny, a nemzeti depresszió veszélye, mely napjainkban befolyásolja a magyar nemzet sorsát. A tizenhárom aradi vértanúk egyikét, Dessewffy Aristidot idézve Lakatos Péter elmondta: „Tegnap hősök kellettek, ma már mártírok. Ezt a mára lefordítva úgy lehet értelmezni, hogy a tegnapi hősök és mártírok megteremtették annak a lehetőségét, hogy új értékrendet alakítsunk ki”.

A jegyzők példaképe

Török Zsolt, a Magyar Országgyűlés jegyzője elmondta, hogy bár szomorú alkalomról emlékezünk meg október 24-én, ünnepként is lehet tekinteni erre a napra, ugyanis egy hőst, egy elfeledett mártírt ünneplünk, aki példaképként állhat minden jegyző előtt. Ennek a hősnek „egy tollvonás volt minden bűne”, az a bizonyos aláírás, mellyel a Függetlenségi Nyilatkozatot látta el. Az ünnepi beszédeket és Meleg Vilmos színművész alkalomhoz illő szavalatait követően a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés csokrait a szobor talapzatán és a Himnusz eléneklésével ért véget a megemlékezés.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!