ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 14:23

Nemzetközi gazdasági konferencia

<p>Nagyvárad - A Kis- és Közepes Vállalkozások Európai Egyesülete(SME Union), az ITD Hungary, a Romániai Magyar Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a Körös Trade pénteken gazdasági konferenciát szervezett Nagyváradon.</p>

A nemzetközi rangú gazdasági konferencia a Continental Szálloda egyik előadótermében zajlott le. A szervezők részéről Szabó Ödön, az ITD Hungary területi képviselője köszöntötte a jelenlevőket, egyúttal bemutatva a meghívottakat is. Rövid felszólalásában Jean-Michel Ferrand, a Kis- és Közepes Vállalkozások Európai Egyesületének (SME Union) az alelnöke Románia gazdasági fejlődését értékelte, majd Patrick Moulin, a SME Union France főtitkára ismertette az általuk képviselt szervezet tevékenységét és szerepét. Megtudtuk: az Európai Néppárt üzleti egyesületéről van szó, egy olyan hálózatról, mely a vállalkozás-orientált keresztény-demokrata és közép-jobboldali politikusokat, entitásokat tömöríti. Célkitűzései közt szerepel a kedvező európai szabályozási keret kialakítása a kis- és közepes vállalkozások(KKV) számára, illetve felvállalja a KKV-k érdekeinek a védelmét is. WinklerGyula néppárti EP-képviselő előadásában kifejtette: figyelembe véve a KKV-k helyét az európai gazdaságban, az előttük álló kihívásokat és a létező szabályozási kereteket, egy hosszú konzultációs folyamatot követően az Európai Bizottság kidolgozta a "Small Business Act" című közleményt, mely felvázolja azokat a lépéseket, melyeket az EU-nak és a tagállamoknak meg kell tenniük a KKV-k versenyképességének a megerősítése érdekében.

Decentralizáció

A Bizottság által megnevezett közösségi jogalkotás területei: az állami segélyeket illető új szabályozás, az európai magántársaságokat érintő jogszabály, a csökkentett hozzáadott értékadó irányelve, valamint a késedelmes fizetésről szóló direktíva módosítása úgy, hogy segítsék annak megvalósulását, hogy a KKV-k felé fennálló tartozásokat 30 napos határidőn belül kelljen kiegyenlíteni. Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter egyebek mellett elmondta: az általa irányított tárca keretén belül működik az információs társadalom fejlődését szolgáló közreműködő szervezet, mely a 3. priorítási tengelynek (Gazdasági Versenyképesség Operatív Program) szabott strukturális alapok hatékony felosztásáért felel. A politikus kiemelte a decentralizáció és az önkormányzati szerepvállalás hatékonyabbá tételének a fontosságát, valamint a 3. priorítási tengely specifikus célkitűzéseire és struktúrájára is kitért.

A növekedés motorjai

Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség külgazdasági képviseletének a tanácsosa a román- magyar gazdasági kapcsolatok intenzív növekedésének a bemutatására fókuszálta a mondanivalóját, Imre István külkereskedelemért felelős államtitkár pedig Románia export tevékenységéről, a kivitel támogatási lehetőseiről fejtette ki a véleményét. Biró Rozália alpolgármester Nagyváradot, mint fejlesztési területet mutatta be, annak a meggyőződésének adva hangot, hogy a kohéziós politikában a városok lehetnek a motorjai a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!