ERDON Helyi hírek

2008.09.30. 12:52

Kevesebb területen több krumpli

<p>Háromszéken idén kevesebb területen termeltek krumplit mint az elmúlt évben, de az átlagtermés jóval nagyobb. Barabás Géza, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: a 14.700 hektár terület kétharmadát már betakarították, az átlagtermés 17 tonna hektáronként, azaz több mint 2 tonnával haladja meg a tavalyi átlagot.</p>

A minőség is jó, de a felvásárlási ár kisebb mint tavaly. Az elmúlt évben 60 bani és 1 lej közötti áron tudták értékesíteni terményüket a gazdák, most 40-60 banit kínálnak egy kilogramm krumpliért. A régi rendszerben működő tárolóhelyek megszűntek, így a kistermelők vagy otthon, a pincében tartják a kiszedett krumplit, vagy ezen az áron eladják.

A 40-60 banis ár éppen, hogy a termelői költségeket fedezi- állítják a gazdák. Barabás szerint a kistermelők nem tudják tartani a lépést a nagyokkal, nem tudnak eleget tenni a piaci elvárásoknak ezért legjobb megoldás a társulás lenne. Gépesíteni kell a gazdaságokat, már nem elég csak megtermelni, hanem csomagolni is kell az árut és értékesíteni- fejtette ki Barabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!