ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 08:36

Ismét elhalasztották a salaktároló átvételének megszavazását

<p>Marosvásárhely – Ismét elhalasztódót az Azomures vegyipari kombinát salaktárolójának átvételére vonatkozó határozattervezet megszavazása.</p>

A csütörtöki, helyi tanácsi ülés napirendi pontján az átvételre vonatkozó határozattervezet úgy jelent meg mint egy adomány elfogadása. Valóban nem mindennapi adomány egy harminc hektáros terület, de az sem ami mögötte áll. A salaktárolót felülvizsgáló tanácsi bizottság hiányosnak tartja a birtokában jutott, főképp környezetvédelmi adatokat. Doru Opriscan ülés vezető, az Azomures volt igazgatója fontosnak tartja, átvétel előtt tisztázzanak egyes szempontokat, mint például azt, hogy mi történik ha a hivatal által benyújtandó, a salaktároló rehabilitációjára vonatkozó finanszírozási terv nem lesz sikeres. Javaslatot tett arra, hogy az átvétel csak egy meghatározott időszakra legyen érvényes és, hogy az Azomures a munkálatok elvégzéséig biztosítsa a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket. David Csaba tanácsos azt javasolta, a salaktároló átvétele ne történjen, meg amíg nem létezik egy előtanulmány, költségvetés, és a bezárási engedélyek.
„Korodi Attila környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmemet, hogy rizikót jelent a salaktároló átvétele és annak utólagos kezelése” – nyilvánította ki Csegzi Sándor alpolgármester.
Dorin Florea polgármester miután elmondta, hogy jelenleg nyereséggel dolgozik a vegyipari kombinát, kifejezte azon félelmét, hogy „egy adott pillanatban a tulajdonos elmehet és a salaktároló marad mert nem lehet a végtelenségig 200 eurós gázt vásárolni a kormánytól és a lakosság 450 eurót fizessen (ezer köbméterért). Végül a határozattervezet megszavazása elhalasztódót, a tanácsosok ezzel kapcsolatos kérdéseit pedig továbbítják a kombinát képviselőinek és környezetvédelmi szakembereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!