ERDON Helyi hírek

2008.09.25. 13:25

1848 szelleme a Székely Nemzeti Múzeumban

<p>Kovászna megye – A szabadságharc szellemét megidézve több mint százötven évet repülhettek vissza az időben azok, azok szerda este eljöttek a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termébe: ekkor mutatták be ugyanis a Demeter Lajos és Demeter László által írt <I>Honvédnévkönyv. Sepsiszentgyörgyiek 1848-1849-ben</I> című könyvet.</p>

Mint azt Cserey Zoltán, a múzeum történésze méltatásában elmondta, 1848 kimeríthetetlen kincsestára vidékünknek: a téma mindenkit érdekel az óvodáskorú gyermektől az aggastyánig, ha másért nem, azért bizonyosan, mert valamely őse részt vett a szabadságharcban - s így a családtörténetét kutató önazonosságára, önbecsülésére is óriási hatást tehet a Honvédnévkönyv.

Több mint 15 év munkája, türelme és kitartása fekszik a könyvben. „A szakirodalom, a nyomtatásban megjelent, a levéltárakban található visszaemlékezések, dokumentumok, nyilvántartások stb. áttanulmányozása során, születési hely és illetőség szerint mintegy 6000 háromszéki honvédnek, nemzetőrnek a nevét sikerült egybegyűjtenünk. Azért nem többet, mert a korabeli iratokban megemlített honvédek neve mellett, az 1848-1849-ből való létszámkimutatások, illetve a kiegyezés utáni honvédegyletek fennmaradt nyilvántartásai nem mindig tüntették fel a származási-, illetve a lakhelyet. Megítélésünk szerint a szabadságharcban résztvevő háromszékiek közül legjobb esetben is, csak közel felét sikerült azonosítani”- mondták el a szerzők.

A munka tehát nem állhat meg: kívánunk további kitartást és türelmet a kutatáshoz, és várjuk a folytatást.

Demeter Lajos - Demeter László: Honvédnévkönyv. Sepsiszentgyörgyiek 1848-1849-ben. Tortoma Könyvkiadó, Barót, 2008.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!