ERDON Helyi hírek

2008.05.19. 07:21

Felhőkarcoló és üzleti központ

<p>Temesvár - Ha megvalósulnak a polgármesteri hivatalban pénteken bemutatott tervek – Temesvár 2020 – általános jövőkép és a temesvári Északi Pályaudvar rehabilitálása – akkor eltűnne a várost kettészelő vasútvonal.</p>

A helyén városi gyorsvasút közlekedne, a felszabaduló területeken zöldövezetek, új bank- és üzleti központ, felhőkarcoló, új diáknegyed épülhetnének. A csábító jövőkép Massimo Tadi és Danilo Palazzo, a Milánói Műszaki Egyetem professzorainak vetített képes előadása során bontakozott ki. Temesvár északi kerületei közlekedésének folyamatossá tétele, a jövendőbeli metropolis fejlesztési stratégiája volt a témája a Lecco Műépítészeti Egyetemen 2005 szeptemberében lezajlott műhelymunkának, amelynek során a világ minden tájáról érkezett 25 doktorandus műépítész dolgozta ki a fenti Temesvár fejlesztési terveit. A műhelymunka eredményeit a Temesvár 2020 – általános jövőkép című kötetben összegezték, a terveket a világ minden táján, az Egyesült Államoktól Kínáig és Ausztráliáig bemutatták és elnyerte az amerikai Műépítészek Szövetségének díját. A tervek fontos elemei az Északi Pályaudvart a Keleti Pályaudvarral összekötő vasútvonal eltávolítása a város területéről, az északi vasúti körgyűrű létrehozása, a két pályaudvart egy, a metróhoz hasonló városi gyorsvasút kötné össze. Kiépülne a közúti körgyűrű is, amelyen belül egy „zöld pajzs” védené a város központi területeit a zaj –és levegő-szennyezéstől. A felszámolt vasútvonalak helyén összefüggő zöld-övezet, az Északi Pályaudvar jelenlegi területén egy új üzletközpont, a Keleti Pályaudvar területén egyetemi negyed épülhetne.

Az ultramodern tervek alapján megépülő Északi Pályaudvar a jelenleginél lényegesen kisebb területet foglalna el, komplex szolgáltatásokkal, többszintes parkolóval, városi gyorsvasút-összeköttetéssel.

– Ezek a tervek a gyakorlatban is megvalósíthatók, vagy csupán egy álomképet láttunk? – kérdeztük Gheorghe Ciuhandu polgármestertől.

– A most bemutatott tervek csak akkor valósulhatnak meg, ha a Polgármesteri Hivatal mellett a Szállításügyi Minisztérium is elfogadja ezeket a fejlesztési terveket és részt vállal a megvalósításból. A központi költségvetésből és európai forrásokból kapott támogatások nélkül semmi esélyünk sincsen olyan nagy beruházásokra, mint az északi vasúti körgyűrű megépítése és a várost átszelő vasútvonalak felszámolása. Ami a mi hatáskörünkbe tartozik és amennyire saját erőforrásaink engedik, megpróbáljuk gyakorlatba ültetni a terv egyes részeit, mint a 2-es és a 4-es körgyűrű szakaszok megépítése, a vasúti átkelők kiszélesítése.

(nyugatijelen.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!