ERDON Helyi hírek

2008.04.14. 14:21

Érdektelenségbe fulladt a konferencia

<p>Bihar megye - Hétfőn 10 órától szervezett konferenciát A turisztika jelene és jövője címmel, de újságírókkal együtt alig volt 50 érdeklődő, bár a szervezők 430 turisztrikában érdekelt személynek küldtek meghívót.</p>

A Dacia Continetal szálloda nagyobbik előadótermében megrendezett konferenciát Ioan Lucian, a vállalkozók Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki kiábrándultságát fejezte ki a gyér részvétel miatt. - Vagy semmi gond sincs a turizmussal Nagyváradon és megyénkben, vagy annyira ki vannak ábrándulva a turisztikai cégek képviselői, hogy már nem is érdekli őket az egész. Pedig tenni kell valamit, nem elég siránkozni. Azért hívtuk meg Lucia Morariut, a Kis és Közepes Vállaltok, Kereskedelem, Turisztika Minisztériumának államtitkárát, hogy kérdéseket tehessenek fel neki és tisztázhassák a lehetőségeket, mondta Ioan Lucian.

Mihai Groza polgármester rövid köszöntőbeszédében elmondta, hogy megyénkben fejlődőben van a turisztika, pályázatokkal 85 százalékos uniós támogatást is lehet kapni turisztikai célra, de vannak megoldatlan kérdések is, amelyekre mihamarabbi megoldást kellene találni.

Bíró Rozália alpolgármester szerint is sok még a tennivaló. Nagyváradnak és Bihar megyének nagy a turisztikai potenciálja, kár lenne nem kihasználni. Itt van a vár, létezik 37 A kategóriába sorolt műemlék. A városvezetés igyekszik is kihasználni a lehetőséget. A tervezett 27 kilóméteres biciklipálya, a Bihar - Hajdú-Bihar régió létrehozása a turisztika erősítését is szolgálja. Tódor Albert alprefektus szerint Isten jókedvében teremtette megyénket, vétek lenne nem kihasználni a lehetőségeket.

Lucia Morariu turisztikai államtitkár félórás késéssel érkezett meg Bukarestből, éppen az aálprefetus beszédének befejeztével, s mindjárt kijelentette, hogy infrastruktúra nélkül nem létezhet turizmus. " Én is azért késtem egy félórát, mert Nagyváradon nincs megfelelő repülőtér. Temesváron szállt le a gépem, s onnan kocsival jöttem Váradra. A turisztika akkor fog fejlődni, ha megoldódnak az infrastruktúrális gondok. Van megpályázható EU támogatás. A minisztérium annyit tehet, hogy kidolgozott egy útmutatót amihez hozzá lehet szólnia  minisztérium honlapján. Külföldi kiállítások, vásárok esetén ingyen standot tudunk biztosítani a turisztikai cégeknek is, és ez év őszétől megkezdjük a román védjegy kidolgozását 75 millió eurós költséggel. 20 millió euró van a turisztikai hálózati központok kiépítésére, melyben Nagyvárad is bennefoglaltatik"-mondta az államtitkár.

 

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!