ERDON Helyi hírek

2008.04.03. 16:55

Humánerőképzés, a kommunikáció segítségével

<p>Szatmár megye - Az Európai Unió Humán Erőforrások Fejlesztése elnevezésű programja keretében az egyesület tagjai háromnapos képzésen vettek részt, melynek témája a kommunikáció és a konfliktuskezelés volt.</p>

Az Európai Unió Humán Erőforrások Fejlesztése elnevezésű programja keretében az egyesület tagjai háromnapos képzésen vettek részt, melynek témája a kommunikáció és a konfliktuskezelés volt. Az egyéves futamidejű projekt lebonyolításában a Szatmár Megyei Mozgássérültek Egyesülete partnere a Crest–forrásközpont — tudtuk meg Pop Crina elnöknőtől.

Kihívást jelentett

Kurpak Carolina 21 éves, a Spiru Haret Egyetem hallgatója. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon örül, hogy itt lehetett, számára ez a lehetőség egy kihívást jelentett. Az itt tapasztalt munkamódszer, vagyis kevés teória, annál több gyakorlat különbözik attól az oktatástól mint amit eddig tapasztalt. Ő mint mozgáskorlátozott, levelező tagja az egyetemnek ahova beiratkozott, így ritkán találkozik a többi hallgatóval. Ő itt tapasztalta meg milyen is lehet az egyetemen az mikor csoprtmunkában vesz részt a hallgató. Itt olyan tapasztalatok és értesülések birtokába jutott az ember a tevékenységek során, amelyet kint a nagybetüs életben is használni tud majd. A három nap eseményeiből azt szűrte le, hogy mindig van mit javítani, ami a másikkal való kommunkálást illeti. Türelmesnek kell lenni, oda kell figyelni a másik ember véleményére is.

Van még mit tanulni

Veres Róbert, a Vasile Goldis Egyetem hallgatója a könyvelőség–informatika szakon. Jelentkezett a képzésre, mert érdekelte a téma. Ő azt hitte magáról, hogy tud kommunikálni. De tévedett, mert ahogy megfogalmazta: van még mit tanulnia. Nem bánta meg, hogy az egyesület által szervezett programban részt vett, mert itt tudatosult benne, hogy jobban oda kell figyelni arra, amit más emberek mondanak. Ahogy teltek az órák, óhatatlanul összehasonlította a már meglévő baráti köre tagjait erre a képzésre jelentkezőkkel. A barátainál azt tapasztalta, hogy nem hallgattják meg egymást, mindnikük a saját akaratát és elképzelését akarja megvalósítani. Itt ebben a csoportban az ellenkezőét tapasztalta. Vagyis azt, hogy tudatosan bár, de meg lehet tanulni hallgatni a másikra, figyelni is lehet arra amit a másik mond.

 

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!